Az elnök Európa-barát pártja nyerte a moldovai helyhatósági választást

külföld
2023 november 06., 18:57

Maia Sandu elnök pártja, az Akció és Szolidaritás (PAS) nyerte a legtöbb polgármesteri és önkormányzati pozíciót a moldovai helyhatósági választás első fordulójában. Jelöltjei 898 településből 244 helyen nyerték el a polgármesteri széket, azonban a nagyvárosokban nem sikerült győzniük.

Az 500 ezres fővárosban, Kisinyovban a regnáló polgármester, Ion Ceban 50,62 százalékos eredményt ért el, így már az első fordulóban legyőzte Sandu pártjának jelöltjét.

Szintén abszolút többséggel győzték le az elnök pártjának polgármester-jelöltjeit a 30 ezres Cahulban és a 21 ezres Orheiben. Moldova harmadik legnagyobb városában, a 100 ezres Bălțiban pedig ugyan második kört tartanak, viszont a PAS jelöltje nélkül.

Maia Sandu államfő
photo_camera Maia Sandu államfő Fotó: DIEGO HERRERA CARCEDO/Anadolu Agency via AFP

A választáson nem indulhattak az Esély (Șansă) párt politikusai, mert két nappal a szavazás előtt kizárták a párt összes jelöltjét nemzetbiztonsági okokra hivatkozva. A miniszterelnök azt mondta, Oroszország egy bűnszervezet révén több mint egymilliárd moldovai lejt (közel 20 milliárd forint) utalt át, hogy megvásárolja a városi és vidéki polgármester-választások szavazatait. Az Esély párt pedig ennek a stratégiának volt a része.

Kizárásakor egyébként a harmadik legerősebb pártnak mérték az Esélyt.

(via Reuters)