Menesztették L. Simon Lászlót, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatóját

belföld
2023 november 06., 10:55

Csák János kulturális és innovációs miniszter mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – írta a tárca közleményében.

A miniszter indoklása szerint „a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette”. A közleményt azzal zárták, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során.

photo_camera Fotó: Kovács Anikó/MTI/MTVA

L. Simon Lászlót napokkal azután menesztették, hogy a Mi Hazánk kezdeményezésére a 18 éven aluliakat kitiltották a Nemzeti Múzeum 2023-as Nemzetközi Sajtófotó Kiállításáról, mondván, hogy annak LMBTQ+-tartalma sérti az úgynevezett gyermekvédelmi törvényt. Aztán kiderült, hogy az L. Simon László vezette múzeum nem tudja végrehajtani Csák János kulturális és innovációs miniszter felszólítását, a tiltó táblák ellenére ugyanis a múzeum senkitől sem kérhet személyi igazolványt.

L. Simon időközben a sorban állókról készült fotóval köszönte meg Dúró Dórának a hírverést, erre pedig a Mi Hazánk képviselője egy olyan Facebook-posztban reagált, amiben már Orbán Viktort is megemlítette, finoman utalva arra, hogy rendes erőskezű vezető idején az ilyesmiknek következményei vannak. „L. Simon László nemhogy behúzná fülét-farkát, hanem még neki áll feljebb, mert a saját minisztere megzavarta LMBTQ-népszerűsítés közben” – írta Dúró, hozzátéve, hogy ez nem lepte meg, mert „tudtuk korábbi, obszcén »versei« alapján is, hogy az aberrációhoz vonzódik”.

L. Simon László a napokban tette közzé Facebookon a Mandinernek írt cikkét, amiben azt írta, a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítást Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója nyitotta meg, miután látta a kiállított fotókat, pár sorral később pedig azt is fontosnak érezte megjegyezni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök személyesen támogatta a kinevezését.

L. Simon Lászlót egyébként idén márciusban tüntették ki a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével, januárban pedig Madách-díjat is kapott.

12:55 - Frissítés:

L. Simon László közleményben reagált kirúgására, azt írta, a döntést tudomásul veszi, de elfogadni nem tudja azt.