Költségvetési csalással vádolták meg a korábban voksturizmus miatt elítélt, egykori újszentiváni polgármestert

bűnügy
2023 november 07., 08:35

Vádat emeltek Putnik Lázár, korábbi újszentiváni polgármester ellen. Az ügyészség szerint Putnik négy társával egy munkásszálló építése során több mint 200 millió forint kárt okozott az állami költségvetésnek.

A vádlottakat bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésével vádolják.

A vád szerint Újszentiván 2017 júliusában 222 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, hogy megépítsen és fenntartson egy 80 férőhelyes munkásszállást.

Putnikék már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a beruházás jóval alacsonyabb áron kivitelezhető, ezért egy olyan céggel nyerették meg a közbeszerzést, amelyet a polgármester irányított. A vállalkozás feladata a több mint 100 millió forinttal túlárazott számlák kiállítása volt.

Az így megszerzett pénz egy részéből Putnik cége vadászházat vásárolt, más része pedig az érdekeltségébe tartozó helyi szövetkezethez került.

Putnik Lázár
photo_camera Putnik Lázár Fotó: Putnik Lázár

Az újszentiváni képviselő-testület tavaly februárban oszlatta fel magát, miután a települést 2006 óta vezető Putnikot őrizetbe vették.

A politikust egyébként voksturizmus miatt korábban jogerősen elítélte a bíróság. Putnik fiktív betelepítéssel hizlalta fel Újszentiván népességét, hogy az önkormányzatnak ne kelljen társulásban működnie. Putnik pénzbírságot kapott, majd 2019-ben újraindult a polgármesteri székért, amelyet meg is őrzött.

(via MTI)