Az IDF légicsapásokkal megölte a Hamász egyik fegyvergyártóját

háború
2023 november 08., 13:43

A Gázai övezetet ért légicsapások megölték a Hamász egyik fegyvergyártóját és több harcosát – közölte az izraeli hadsereg, miközben légi és szárazföldi offenzívája a fegyveresek alagúthálózatát vette célba az ostromlott palesztin enklávé alatt.

Gáza városát, a Hamász fő fellegvárát a területen izraeli erők veszik körül. A hadsereg szerint a csapatok a sűrűn lakott város szívébe nyomultak, míg a Hamász szerint harcosai súlyos veszteségeket okoztak.

Szemtanúk szerint palesztinok ezrei hagyták el az északi területeket dél felé egy izraeli tankok által ellenőrzött úton, az izraeli erők által meghirdetett napi 4 órás időszakban, ami alatt civilek távozhatnak – írja a Reuters, ami szerint több ezren maradtak még a bekerített területen, köztük Gáza város egyik fő kórházában.

Füst száll fel a gázai Rafah városából október 24-én.
photo_camera Füst száll fel a gázai Rafah városából október 24-én. Illusztráció: Abed Rahim Khatib/Anadolu via AFP

A háború a második hónapjába lépett, ENSZ-tisztviselők és a G7-országok felhívást intéztek az ellenségeskedés humanitárius szüneteltetésére, hogy segítsenek enyhíteni a szenvedéseket Gázában, ahol épületek omlottak össze és az alapvető készletek kifogytak. A halál és a szenvedés mértéke „nehezen felfogható” – mondta Genfben az ENSZ egészségügyi ügynökségének szóvivője, Christian Lindmeier.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két külön csapással megsemmisítették a Hamász vezető fegyverellátóját, Mahszejn Abu Zinát és több harcost is. Izraelnek nincs újabb híre Jahja Szinvar (angolul Yahya Sinwar), a Hamász legrangosabb gázai vezetőjének lehetséges sorsáról, akit az október 7-i terrortámadások kulcsfontosságú tervezőjének tartanak. Kedden még azt közölték, hogy sarokba szorították a bunkerében.

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője azt mondta, hogy a mérnökeik robbanószerkezetekkel semmisítették meg a Hamász által épített alagúthálózat egy részét, ami több 100 km-en át húzódik Gáza alatt.

A Hamász és az Iszlám Dzsihád különálló fegyveres csoport forrásai szerint az izraeli tankok heves ellenállásba ütköztek a Hamász harcosai részéről, akik az alagutakban csapásokat hajtottak végre. Az IDF szerint 33 katonájuk meghalt. (Reuters)