Kitoloncolással és a segélyek korlátozásával oldaná meg a menekültválságot Németország

külföld
2023 november 08., 10:43

Szigorúbb bevándorlást célzó intézkedésekről tárgyalt Olaf Scholz német kancellár és a német kormány kedd hajnalban: csökkentik például a menekültek szociális juttatásait, és kedvezményeket kaphatnak a menekülteket kitoloncoló országok, ha visszafogadják azokat, akiknek korábban elutasították a menedékkérelmét.

A Spiegel szerint a kitoloncolásra váró menedékkérőket szakképzett munkaerőre „cserélné” a német kormány, emiatt Nancy Feaser belügyminiszter és a kancellár is Afrikában tárgyalt az elmúlt hetekben.

Hivatalos adatok szerint idén január és szeptember között mintegy 73 százalékkal nőtt a menedékkérelmek száma az előző év azonos időszakához képest Németországban; június végén 280 ezer kiutazásra kötelezett személyt tartottak nyilván – a legtöbbeket Irakból, Afganisztánból és Nigériából. Közülük 220 ezer személy azonban várakozó státuszúak, vagyis olyanok, akinek hiányoznak a papírjai, vagy éppen orvosi, humanitárius okokból egyelőre nem utasították ki az országból.

photo_camera Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance via AFP

Ebben nincs benne az a több mint egymillió ukrajnai menekült, akik az orosz invázió óta érkeztek az országba, nekik ugyanis automatikusan jár a menedékjog egy uniós megállapodás miatt. Az Ukrajnából érkezőnek járó ellátásról ebben a cikkben írtunk.

Az új intézkedések Scholz szerint elősegítik a menekültügyi eljárások felgyorsítását, de a kormánykoalícióhoz tartozó Zöldek szerint a menekülteknek járó szociális juttatások csökkentése tovább nehezíti az integrációt, társadalmi feszültségeket szül, és tartósan szegénységbe taszíthatja a menekülteket és családjaikat.

Az olasz kormány hétfőn állapodott meg arról, hogy Albániában nyit kihelyezett menekülttáborokat, hogy enyhítsen az Olaszországra nehezedő migrációs hullámon. Az albán ellenzék elutasítja és érvénytelennek tekinti Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök megállapodását, az Európai Bizottság részletes vizsgálatot ígért.

(via Guardian)