Orbán Viktor reklámozása és az engedély nélküli budapesti útja erősen közrejátszhatott Tucker Carlson kirúgásában egy frissen megjelent amerikai könyv szerint

Média
2023 november 08., 07:19

Engedély nélkül megszervezett 2021-es magyarországi haknija és Orbán Viktor reklámozása is hozzájárulhatott Tucker Carlson szélsőjobboldali amerikai sztárújságírói kirúgásához a Fox News csatornától. Legalábbis erről ír frissen megjelent könyvében Brian Stelter, a New York Times és a CNN ismert riportere és médiatudósítója.

Stelter szerint a főnökei már évekkel az idén áprilisi kirúgása előtt ki voltak bukva Tuckerre. A könyvében név nélkül nyilatkozó egyik Fox-csúcsvezető szerint Carlson “tudatosan okozott kárt” a csatornának, amikor 2021-ben több napra Budapestre költöztette a “Tucker Carlson Tonight” című műsorát.

A Budapesten töltött hét egy olyan, a könyvben “barátságos cseverészés”-nek minősített Orbán-interjúban csúcsosodott ki, amiben Carlson Stelter szerint a bevándorlóellenes, nacionalista hozzáállása miatt dicsőítette a magyar miniszterelnököt. Az elemzés szerint a Fox vezetői már korábban is észlelték, hogy Carlson önkényuralmi rendszerekkel kokettál, ezért ez az engedély nélkül leszervezett útja lehetett az utolsó csepp a pohárban.

A Budapestről sugárzott egyhetes adásfolyam a frissen megjelent könyv szerint nem volt más, mint “Orbán Viktor egyre autokratikusabb és patriarchálisabb országának felhabosított országreklámja.”

A könyvből az is kiderül, hogy az élő sztárfelszólalónak beharangozott Tucker Carlson végül miért csak videóüzenetben köszöntötte az idén Budapesten rendezett, CPAC nevű amerikai jobboldali-populista rendezvény résztvevőit. Stelter informátorai szerint a Fox egyik felső vezetője “zabolázta meg” a sztárműsorvezetőt.

Népszerűségének köszönhetően Carlsont mindezek ellenére csak azután rúgták ki idén év elején, hogy az általa terjesztett hazugságok miatt a tévécsatorna kénytelen volt peren kívül 787 millió dollárt fizetni a Dominion Voting Systems nevű szavazógépgyártó cégnek. Őket vádolta azzal Carlson, hogy elcsalták az elnökválasztást. Az egyezséget azután kötötték meg, hogy a per előkészítő tárgyalásai során Carlson olyan, foxos kollégáival váltott privát szöveges üzenetei kerültek elő, amelyekből kiderült, hogy a műsorvezető abszolúte tudta, Trump választási csalási vádjai hazug összeesküvés-elméletek, mégis ezeket terjesztette a műsorában.

(via Huffington Post)