Ukrajna elismerte, hogy felrobbantott egy luhanszki oroszbarát politikust

háború
2023 november 08., 17:47

Az ukrán katonai hírszerzés (GUR) közölte, hogy a helyi ellenállási mozgalommal közösen hajtották végre azt a különleges műveletet, amiben megölték Mihajlo Filiponenko, az önhatalmúlag kikiáltott Luhanszki Népköztársaság (LNR) fegyveres erői, a „népi milícia” volt parancsnokát.

A szakadár Donyec-medencei terület „parlamentjének” képviselőjeként tevékenykedő férfi reggel halt meg, amikor felrobbant az autója.

Kínzótáborok

„A háborús bűnös Filiponenko, aki korábban az LNR terrorszervezet úgynevezett belügyminiszteri posztját is betöltötte, Luhanszkban lakott. A hóhér Filiponenko likvidálását a helyi ellenállási mozgalom képviselőivel közösen hajtottuk végre” – közölte a hírszerzés.

Azt írták, Filiponenko kínzótáborok szervezésében vett részt a luhanszki régió orosz megszállás alá került területein, ahol hadifoglyokat és civil túszokat is gyötörtek, és a férfi személyesen is kínzott meg embereket.

Filiponenko Luhanszkban született, és Kijevben tanult, de 2014-ben csatlakozott az oroszok által támogatott zsoldosokhoz, akik átvették a hatalmat, és segítettek a Kreml uralmának megteremtésében a kelet-ukrajnai Luhanszk és Donyeck megszállt területei felett. „Minden háborús bűnös meg lesz büntetve” – közölte a GUR.

photo_camera Illusztráció: Ozge Elif Kizil/Anadolu via AFP

Az ukrán parlament közben újabb 90 nappal, 2024. február 14-ig meghosszabbította a hadiállapotot és az általános mozgósítást Ukrajnában – közölte Jaroszlav Zseleznyak képviselő, aki szerint a két előterjesztést 329 és 322 képviselő támogatta, és az elfogadásukhoz legalább 226 szavazat volt szükséges. Az orosz invázió eleje óta a kijevi törvényhozás kilencedik alkalommal szavazta meg a hadiállapot meghosszabbítását.

Az oroszok az energiát támadják

Az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata arról tájékoztatott, hogy az orosz erők az elmúlt hetekben hatvanszor hajtottak végre támadásokat ukrajnai energetikai infrastrukturális létesítmények ellen különféle fegyverekkel. A minisztérium szerint „minden újabb támadás után megnő az igény új energetikai berendezések iránt, ezért fontos a partnerek segítsége az ukrán energiaszektornak”.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter kiemelte, hogy a 2024-2025-ös fűtési szezon előtt végre kell hajtani a termelés nagyarányú decentralizálását. „A következő, 2024-2025-ös fűtési szezont több mint 300 megawatt összteljesítményű gázturbinákkal és generátorokkal szeretnék elkezdeni” - idézte a minisztert az UNIAN ukrán hírügynökség. (Politico, MTI)