Akkora az orvoshiány, hogy veszélybe került az ügyeleti ellátás a Szent Imre kórház szülészetén

Egészségügy
2023 november 09., 07:35

Néhány hét alatt két válságtanácskozást is összehívtak az újbudai Szent Imre kórházban kialakult szakorvoshiány miatt, az intézmény nőgyógyászatán már olyan kevesen dolgoznak, hogy nem tudják ellátni az ügyeleteket, írja a hvg360. Az osztály dolgozói több alkalommal jelezték, hogy nincsenek elegen a stabil működéshez, érdemi megoldás egyelőre nem született az ügyben.

Szent Imre Kórház
photo_camera Szent Imre Kórház Fotó: Halász Júlia

A lap információi szerint a napokban már odáig fajult a helyzet, hogy ügyeleti időben nem volt szülész-nőgyógyász az osztályon, és bár az Országos Mentőszolgálatot és a Központi Ágynyilvántartót is értesítették és próbálták átirányítani a kismamákat, így is többeket át kellett szállítani másik intézménybe. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a hvg360-nak megerősítette, hogy az intézmény „lemondta az akut esetek felvételét”, a szállításról pedig a bejelentés után az OMSZ gondoskodott.

„Az elmúlt hónapokban öt szülész-nőgyógyász szakorvos és hat rezidens egészségügyi szolgálati jogviszonya szűnt meg. Két szakorvos jelenleg a felmondási idejét tölti, két kollégánk pedig szülési szabadságra megy” – írta az OKFŐ. Válaszuk szerint a szakma képviselői korábban már tárgyaltak, és azóta is folyamatosak az egyeztetések, az ellátás biztosított, a problémát pedig helyettesítő szakorvosok átirányításával oldanák meg. A „ budapesti vezető kórházak támogató együttműködésükről biztosították" a Szent Imrét, áll a válaszban, a lap szerint azonban úgy tűnik, erre nincs túl nagy hajlandóság. Több kórházban pont annyi szakorvos dolgozik, amennyivel működik az ellátást, azok az intézmények pedig, ahol bőven van elég szakember, nem szívesen mondanak le róluk.Megoldásként felmerült, hogy a Szent Imre kórház feleannyi ügyeletet lásson el, heti négy alkalommal máshova kéne irányítani a kismamákat, például a János-kórházba. Ott azonban a férőhelyek korlátozott száma jelent problémát, és az is kérdéses, lesz-e kapacitás ennyivel több szülés kísérésére.

Tavaly tíz szülésznő mondott fel az osztályon - közülük négyen távoztak ténylegesen -, miután kiderült, hogy az intézmény nem engedélyezte, hogy a választott szülésznők a beosztásukon kívül is bent lehessenek a szüléskor. De volt olyan is, hogy szakemberhiány hétvégén nem fogadtak kismamákat.