Egy embernek tényleg szétmarta a nyelőcsövét egy ízesített ásványvíz, a többi totál kamu volt

morális pánik
2023 november 09., 20:38

Lúgos hatású tisztító- vagy zsírtalanítószer volt abban az ízesített ásványvízben, ami miatt súlyos szájüreg- és gégesérülésekkel került kórházba egy férfi Horvátországban. A többiek valószínűleg csak bepánikoltak – jelenti a horvát egészségügyi minisztérium.

Az elmúlt néhány napban negyvenöt ember jelentkezett valamelyik horvát kórház sürgősségi osztályán szájüregi sérülésekkel, azt állítva, a Coca-Cola forgalmazójának valamelyik szénsavas üdítőjéből ivott előtte. Az ügy odáig fajult, hogy Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter azt tanácsolta: miután két, különböző országban palackozott ital keveredett gyanúba, a legjobb, ha mindenki óvatos, és inkább csak vizet iszik.

A nyomozást vezető fiumei hatóság húsz másik eredeti csomagolásban átvett üdítőt is vizsgált, de azokban mind normális pH-értékű folyadékot találtak. A tárcavezető szerint a fiumei mérgezés szándékos károkozás vagy véletlen hiba lehetett, de

a többi beteg valószínűleg csak bepánikot, vagy nem az üdítőktől lett bajuk.Nyálkahártyán bekövetkezett változást csak négy embernél állapítottak meg, amik nem biztos, hogy összefüggésben vannak bármilyen lúgos anyag koncentrációjával.

A horvát Coca-Cola az eset miatt két termékét is visszavonta - bár a belső vizsgálatuk sem a gyártásban, sem a termékekben nem mutatott ki szabálytalanságot - és több üzletlánc és vendéglátóipari cég is levette a polcairól azokat az alkoholmentes italokat, amiket a Cola forgalmaz, puszta elővigyázatosságból.

(Telex via MTI)