Navracsics: 2027-ig bármikor jöhetnek a pénzek

gazdaság
2023 november 09., 18:50

2027. december 31-ig tart a pénzügyi időszak, addig bármikor jöhetnek a pénzek. De azon vagyunk, hogy idén megteremtsük annak a feltételét, hogy az uniós források akadálytalanul jöjjenek, és onnantól kezdve csak a Bizottságon múlik, hogy mikor folyósít

– erről az európai uniós pénzek megszerzéséért is felelős területfejlesztési miniszter, Navracsics Tibor beszélt az RTL-nek arra a felvetésére, hogy már 2025-ös dátumot is hallani. A miniszter egy kicsivel korábban azt mondta a kérdésre, hogy mikor érkezhetnek az uniós pénzek: „Ha rajtunk múlik, akkor már jönnének. Amint tudjuk, azonnal zárjuk a tárgyalásokat, és várjuk a pénzeket”.

Navracsics egyébként idén tavasszal idén nyárra jósolta az uniós pénzek érkezését, igaz, januárban pedig azt, hogy ha márciusig nem sikerült megegyezni az Erasmusról, akkor lemond (nem sikerült), és ugyanő mondta tavaly októberben, hogy akár 2022 végére is megszülethet a megállapodás Brüsszellel (és valószínűleg tavalyelőtt is mondott egy tavalyelőtti időpontot).

A mostani interjúban az RTL azt is felvetette, hogy egy korábbi Brüsszel-Budapest üzenetváltásban elhangzott a zsarolás kifejezés, amikor Johannes Hahn pénzügyi biztos aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar kormány az Ukrajnának nyújtandó támogatásokkal akarja az uniót zsarolni.

„Johannes Hahn démonokkal viaskodik”

– válaszolta erre a magyar miniszter, aki szerint most már csak két kérdés van a bíróságok iratelosztási gyakorlatáról, ami akár azt is jelezheti, hogy Brüsszel fárad. A két, az igazságügyi reformot érintő kérdésről egyébként a múlt héten itt írtunk. Akkor Stefan de Keersmaecker bizottsági szóvivő azt mondta: ezek az újabb kérdések megszakítják az eljárást, ami a magyar pénzek további csúszását jelenti.