A gázai háború óta 1200 bűncselekményt regisztrált a berlini rendőrség

külföld
2023 november 10., 14:31

A Hamász október 7-i támadása óta 1199 bűncselekményt regisztrált a berlini rendőrség a gázai konfliktussal összefüggésben.

A bűncselekmények többsége kisebb jogsértés vagy anyagi károkozás: az elkövetők politikai szlogeneket festettek házfalakra és ellenállást tanúsítottak a rendőrséggel szemben a tüntetéseken – áll a DPA hírügynökségnek elküldött hivatalos jelentésben.

Az épületkárok harmada palesztinpárti vagy Izrael-ellenes falfestések vagy graffitik, köztük olyanok, amik szerint a palesztinok népirtás áldozatai.

Német rendőrök intézkednek egy palesztinpárti tüntetésen a Brandenburgi kapunál 2023. október 17-én.
photo_camera Német rendőrök intézkednek egy palesztinpárti tüntetésen a Brandenburgi kapunál 2023. október 17-én. Fotó: Paul Zinken/dpa via AFP

A hatóságok 345 erőszakcselekményt regisztráltak, köztük a hatósággal való szembeszegülés 201 esetét és 50 támadó incidenst. Ezek többsége a palesztin csoportok által szervezett megmozdulásokon történt. A rendőrség továbbá 93 gyűlöletkeltő, 21 kényszerítő és fenyegető incidenst is regisztrált.

A Hamász iszlamista terrorszervezet október 7-i támadása óta a német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) a közel-keleti konfliktussal összefüggésben több mint 2600 bűncselekményt regisztrált országszerte. Ezek a berlini esetekhez hasonlóan többnyire rongálás, gyűlöletkeltés és a rendőrökkel szembeni ellenállás esetei. (MTI)