Ausztrália menedéket kínált az óceánba süllyedő Tuvalu lakóinak

külföld
2023 november 10., 11:23

A klímaváltozás katasztrofális hatásai miatt Ausztrália menedéket ajánlott Tuvalu állampolgárainak. Az Ausztrália és Hawaii között félúton fekvő, kilenc szigetből álló Tuvalu az éghajlatváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt a világ egyik legveszélyeztetettebb országa. A szigetcsoportból kettőt már szinte teljesen ellepett az óceán. Az előrejelzések szerint az ország 50 éven belül lakhatatlanná válhat. A sziget 11 200 lakója már többször követelte a világ országaitól, hogy hozzanak komolyabb intézkedéseket a klímaváltozás elleni küzdelemben.

photo_camera Fotó: TORSTEN BLACKWOOD/AFP

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a csendes-óceáni országok vezetőinek Cook-szigeti találkozóján jelentette be, hogy biztonsági és bevándorlási kérdésekkel, valamint a klímaváltozás elleni küzdelemmel foglalkozó megállapodást írt alá, miután tárgyalt a tuvalui miniszterelnökkel, Kausea Natanóval.

A megállapodás értelmében évente legfeljebb 280 tuvalui kaphat új vízumot, ami lehetővé teszi számukra, hogy Ausztráliában éljenek, dolgozzanak és tanuljanak. Emellett Ausztrália segítséget ígér az országnak az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a biztonság terén is.

Például kötelezettséget vállalt arra, hogy megvédi a csendes-óceáni országot a katonai agressziótól, Tuvalu pedig vállalta, hogy Ausztrália jóváhagyása nélkül nem köt védelmi paktumot más országokkal. A csendes-óceáni szigetország egyike a 13 országnak, amik diplomáciai kapcsolatot ápolnak Tajvannal, miközben a térségben Kína egyre nagyobb befolyásra törekszik. Korábban Új-Zéland és az Egyesült Államok hasonló paktumokat kötött néhány más csendes-óceáni országgal, például Palauval, a Mikronéziai Szövetségi Államokkal és a Cook-szigetekkel.

Ausztrália támogatást ígért Tuvalu éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának elősegítésére is: 16,9 millió ausztrál dollárt adnának arra, hogy 6 százalékkal növeljék a fő sziget szárazföldi területét. Tuvalu már régóta foglalkozik azzal, hogyan védekezzen a tengerszint emelkedése ellen. Szeptember óta az alkotmány kimondja, hogy Tuvalu államisága örökre fennmarad, még akkor is, ha az éghajlatváltozás hatásai a fizikai terület elvesztéséhez vezetnek. (BBC/MTI)