Kövér László gigantikus pilótajátéknak tartja a nemzetközi pénzügyi rendszert

filozófia
2023 november 10., 10:25

Az országgyűlés elnökét is meghívták a Normalitás védelme és az együttműködés erősítése az EU többszintű kormányzásában című konferenciára, a Parlament felsőházi termébe, ahol levezette, hogy szerinte a jelenlegi nemzetközi pénzügyi rendszer nem más, mint egy gigantikus pilótajáték.

Kövér László meglepő gondolatmenetének lényege az MTI beszámolója szerint nagyjából az, hogy „ebben a rendszerben az államoknak mint közhatalmaknak költségvetése, a magánhatalmaknak pedig pénzük van, az államoknak évről évre az adóssága, a magánhatalmaknak pedig a kihelyezett hitelállománya nő. Ebben a rendszerben, az államok közérdek-érvényesítő képessége folyamatosan csökken, a magánhatalmak magánérdek-érvényesítő képessége pedig folyamatosan nő” .

Majd arra jutott, hogy

ennek a folyamatnak a lenyomata mindaz az abnormalitás, ami napjainkban a politika, a gazdaság és a kultúra területén történik a nyugati világban és itt, Európában”.

Különösen aggasztó lehet a házelnök számára, hogy az Államadósság Kezelő Központ szeptemberi monitoring jelentése szerint központi költségvetés devizaadóssága 2023-ban 2 147,0 milliárd forinttal 13 544,3 milliárd forintra növekedett az elmúlt év végéhez képest. A devizaadósság részaránya a 2022. év végi 25,0 százalékos szintről 27,1 százalékos szintre emelkedett a teljes adósságon belül.