Maine állam teljes lakosságának adatait lophatták el orosz hekkerek

TECH
2023 november 11., 10:31

Egymillió-háromszázezer amerikai állampolgár személyes adatait lopták el hekkerek egy állami adatbázisból, még májusban, közölte most Maine hivatalos weboldala. Az állam teljes lakossága érintett lehet, Maine-ben ugyanis pont ennyien élnek.

A támadás mögött a Clop nevű orosz hekkercsoport állhat, akik korábban kanadai állami adatbázisokba, a British Airways és a BBC szervereibe is bejutottak. A közlemény szerint a hekkerek egy fájlok küldésére használt szoftver, a Moveit biztonsági rését használhatták ki egy zsarolóvírusos támadáshoz, amivel nem csak hozzáfértek, de le is tudták menteni több állami szerv teljes adatbázisát; neveket, adószámokat, társadalombiztosítási kódokat, jogosítványok számait és érzékeny egészségügyi adatokat.

Ezekkel az érintettek bankszámlájához is hozzáférhetnek, vagy hitelt vehetnek fel a nevükben.

Az ehhez hasonló ellopott adatbázisokat jellemzően nem maguk a hekkerek használják fel, hanem eladják online feketepiacokon, a dark weben olyanoknak, akik személyes adatokkal való visszaélésekre specializálódtak. A nagy hírverés akadályozza, legalábbis késlelteti az eladást, mert túl kockázatossá teszi az adatok felhasználását.

(Telex via Mashable)