Az izraeli elnök tagadja, hogy elment volna az áram Gáza legnagyobb kórházában

háború
2023 november 12., 18:17

Jichák Hercog izraeli elnök tagadta, hogy Izrael bombázná Gáza legnagyobb kórházát, és szerinte minden rendben működik az al-Shifa kórházban, írja a BBC a nekik adott interjú alapján.

A kórház személyzete tegnap jelentette, hogy elfogyott az üzemanyaguk, ezért nem tudják tovább működtetni a kórház generátorait. A WHO szerint megszakadt a kapcsolatuk a kórház személyzetével és a betegekkel, akik a kinn dúló harcok miatt az épületben rekedtek. A gázai orvosok és a Hamász vezette egészségügyi miniszter szerint az áram hiánya miatt nem tudnak operálni és az újszülöttek inkubátorai sem működnek, így az ő életük is veszélybe került.

Hercog azonban mindezt tagadta, és azt állította, hogy van áram a kórházban, ahol Izrael szerint a Hamász katonai bázist tart fenn az épület alatt. Mindez azért is különös, mert vasárnap Izrael még azt közölte, hogy készek újszülöttüket menteni a kórházból, ahol a palesztinok szerint már két csecsemő is életét vesztette az áram hiánya miatt.

Hercog arról is beszélt a BBC interjúban, hogy észak-Gázában az egyik Hamász katona teste mellett megtalálták Adolf Hitler Mein Kampf egy arab nyelvre lefordított példányát.