Majdnem vízi hulla

FILM
2023 november 12., 19:10
Jelenet a Nyadból
photo_camera Jelenet a Nyadból Fotó: Netflix

Ha így haladunk, a 2020-as évek közepére a Netflixen minden extrém fizikai erőpróbáról lesz film, a Tour de France-tól a Himaláján át az ultraúszásig. A végkimerülés és a teljes megőrülés szélén egyensúlyozó emberek mindig hálás filmtéma voltak, Werner Herzog például életműve nagy részében ilyen emberek életét dolgozta fel, játék- és dokumentumfilmes eszközökkel egyaránt, de az utóbbi néhány évben azonban ezek a filmek gyakorlatilag külön iparággá nőtték ki magukat.

A technológiai fejlődésnek, például az ilyesmire tökéletes GoPro kameráknak köszönhetően soha nem volt ilyen könnyű extrém környezetben, extrém teljesítményeket, extrém hatékonyan rögzíteni. Mindez kombinálva a változó sportfogyasztási és sportszponzorálási szokásokkal azt eredményezte, hogy azzal is szembejönnek ezek az alkotások a latin-amerikai nagyvárosok szegénynegyedeiben száguldozó bringásoktól mindenféle síléces halálmenetekig, aki egyébként nem keresi kifejezetten az ilyesmit.

Ez az iparág pedig nem csak extrémsportolókból csinált sztárokat, hanem azokból az extrémfilmesekből is, akik nélkül az estrémsportolókból csak sokkal kisebb sztárocskák lehetnének. Az extrémfilmes mezőny királyi párja mára egyértelműen a Jimmy Chin–Elisabeth Chai Vasarhelyi házaspár lett. Igen, Vasarhelyi részben magyar származású egyetemi tanár édesapja oldaláról.

Chin hegymászóként (ráadásul nagyon jó hegymászóként) kezdte a karrierjét, míg Vasarhelyinek filmes múltja volt, mielőtt közösen letarolták volna a piacot. Az extrémfilm-műfaj legnagyobb dobásai közül több is a nevükhöz fűződik. Ők rendezték a világ legmagasabb hegyeinek meghódítását feldolgozó 14 hegycsúcsot, és a joggal a műfaj legnagyobbjának tartott Free Solót, amelyben egy ember biztosítás nélkül felmászik egy hatalmas, függőleges sziklafalon.

Chin és Vasarhelyi eddig csak dokumentumfilmeket forgattak, most viszont megkapták a lehetőséget a nagyjátékfilmre. A Netflixen bemutatott Nyad (ejtsd: Nájad) annak a Diana Nyadnak a történetét dolgozza fel, aki jóval a 60. születésnapja után megpróbált átúszni Kubából Floridába.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.