8 évre ítélték az ISIS Beatles-terrorcsoportjának egyik tagját Londonban

Terrorizmus
2023 november 13., 20:57

Nyolc év börtönre ítélték az Iszlám Állam dzsihadista szervezet Beatles néven hírhedtté vált, négyfős terrorcsoportjának egyik tagját Nagy-Britanniában.

Az illetékes londoni bíróság a 39 éves férfi feleségének küldött üzenetek és képek alapján bizonyítottnak látta, hogy a brit Aine Leslie Davis Szíriában csatlakozott a szélsőségesekhez.

Davis októberben három vádpontban is elismerte bűnösségét: kettő ezek közül a 2013-as és 2014-es években terrorizmus finanszírozására, illetve egy terrorista célra illegálisan tartott fegyverre vonatkozott.

A férfit 2015 novemberében fogták el Törökországban, és 2017-ben terrorszervezeti tagság miatt 7,5 év börtönre ítélték. Aine Leslie Davis 2022 nyarán szabadult a török börtönből, majd kitoloncolták Nagy-Britanniába, ahol az érkezésekor őrizetbe vették a Luton repülőtéren.

A tagok brit akcentusa miatt Beatles néven hírhedtté vált csoport nyugati túszok elfogásával, kínzásával és kivégzésével vált ismertté: 2012 és 2015 között legalább 27 brit, japán, olasz, francia, dán, svéd, belga, spanyol, orosz, német és amerikai állampolgárságú újságírót és segélyszervezeti dolgozót ejtett túszul Szíriában. Az áldozataikat megkínozták, majd meggyilkolták, többnyire lefejezték. Több esetben videóra vették a kivégzéseket, és a felvételeket közzétették az interneten.

„Fuck isis” felirat 2018. április 24-én egy moszuli mecseten, amit az Iszlám Állam rombolt le.
photo_camera „Fuck isis” felirat 2018. április 24-én egy moszuli mecseten, amit az Iszlám Állam rombolt le. Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

Davis nevében védője, Mark Summers bocsánatot kért többek között a szíriai lakosságtól. A férfi elleni vádak javarészt a szíriai tevékenysége alatt Londonban maradt volt feleségével, Amal El-Wahabival folytatott beszélgetéseken alapulnak. A nőt 2014-ben börtönbüntetésre ítélték terrorizmus finanszírozása miatt, miután 20 ezer eurót próbált átutalni akkori férjének Szíriába.

A Beatles-csoport két tagját, Alexanda Kotey-t és El Shafee Elsheikhet 2018 januárjában fogta el egy kurd milícia Szíriában. A brit állampolgárságú férfiakat átadták az Irakban állomásozó amerikai erőknek, majd Nagy-Britanniába küldték őket. 2020-ban kiadták őket az USA-nak. Mindketten bűnösnek vallották magukat a bíróság előtt: Kotey-t és Elsheikhet is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Egy másik tag, a Jihadi Johnként elhíresült Mohammed Emwazi még 2015-ben meghalt egy légitámadásban. (MTI)