Nyilatkozott a Liverpool kolumbiai csatárának fogságból szabadult édesapja

sport
2023 november 13., 05:35

Az 58 éves Luis Manuel Diaz azt mondta, továbbra is Kolumbiában fog élni, miután közel két hétig gerillák fogságában volt a kolumbiai hegyekben. Luis Diaz, a Liverpool csatárának édesapját csütörtökön engedte szabadon a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) nevű csoport azután, hogy túszul ejtették otthonában, Barrancasban, az ország északi részén található La Guajira tartomány vidéki településén.

Luis Manuel Diaz a szabadulása után Barrancasban.
photo_camera Luis Manuel Diaz a szabadulása után Barrancasban. Fotó: STRINGER/REUTERS

Diaz most részleteket árult el a fogva tartásáról. „Sokat kellett lovagolni, állandóan esett az eső a hegyekben” – mondta. Azt mondja, a 12 napot kis híján alvás nélkül élte túl.

Fia a múlt héten két kihagyott meccs után pályára lépett csereként a Luton elleni bajnokin. A 95. percben ő szerezte az egyenlítő gólt. Ezután megmutatta a meze alatt viselt pólón a feliratot: Libertad para Papa, vagyis Szabadságot Apának.

photo_camera Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Diaz túszul ejtése miatt most felerősödött a baloldali elnök, Gustavo Petro békepolitikájának kritikája. Petro jó ideje megpróbál véget vetni a hat évtizedes konfliktusnak, amely több mint 450 000 halálos áldozatot követelt. A kormány és a gerillák augusztusban hat hónapos tűzszünetet kötöttek. „A kormány lenyűgözően erős és nagyszerű támogatást nyújtott nekem. Bízom és hiszek abban, hogy biztonságot tudnak nyújt nekem, hogy Barrancasban maradhassak" – mondta most Luis Manuel Diaz.

Elemzők szerint ez az emberrablás ugyanakkor azt mutatja, hogy az ELN felső vezetése nem gyakorol ellenőrzést a teljes szervezeten. Egyik vezetőjük szavaiból az derült ki, hogy fogalmuk sem volt, kit raboltak el. Az 5800 tagból, köztük mintegy 2800 harcosból álló ELN-t az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

(Reuters)