Plovdiv nem adja a stadiont a bolgár-magyar Eb-selejtezőhöz, egyre biztosabb, hogy elmarad a csütörtöki meccs

futball
2023 november 13., 13:19

Egyre több jel utal arra, hogy a magyar válogatott mérkőzés nélkül jut ki a 2024-es németországi Európa-bajnokságra. A csütörtök esti bulgáriai bolgár-magyar meccs jövője ugyanis még bizonytalanabbá vált hétfőn, amikor Plovdiv önkormányzata úgy döntött: nem bocsátja a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFU) rendelkezésére a Hriszto Botev Stadiont kedd és csütörtök között.

Vagyis továbbra is bizonytalan a csütörtökre tervezett bolgár-magyar Európa-bajnoki selejtező megrendezése, holott a Bolgár Labdarúgó-szövetség elnöke már szó szerint könyörög az illetékeseknek. Ha a meccs elmarad, a három pontot 3-0-s gólkülönbséggel a magyar válogatott kapja, és ezzel biztosan kijut az Eb-re.

A városi önkormányzat a BFU-nak írt levelében megerősítette Kosztadin Dimitrov polgármester pénteki döntését, miszerint keddtől csütörtökig nem bocsátja a szövetség rendelkezésére a stadiont – közölte az önkormányzat sajtóközpontjára hivatkozva a sportal.bg.

Az aréna félkész állapotban lévő tetőszerkezetének kivitelezőjét, a DZZD College nevű céget képviselő Ilijan Filipov szintén azt közölte, hogy a megadott határidőre biztosan nem tudják befejezni vagy félbeszakítani a munkálatokat, leszerelni a gépeket és egyéb eszközöket, illetve megfelelő állapotba hozni a létesítményt és környékét.

Egy hete derült ki, hogy a BFU biztonsági okokból megváltoztatta a csütörtöki bolgár-magyar találkozó helyszínét, időpontját – 20:45 helyett 18:00 –, illetve úgy döntött, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba.

Az európai szövetség (UEFA) az idő rövidsége miatt újabb helyszínváltoztatást nem engedélyez. Vagyis ha a plovdivi városvezetés nem másítja meg a döntését néhány órán belül, nem lesz csütörtökön bolgár-magyar meccs.

A magyar válogatott játékosai ünneplik a 2-1-es győzelmüket a Horvátország elleni Eb-selejtező végén a Groupama Arénában 2019. március 24-én.
photo_camera A magyar válogatott játékosai ünneplik a 2-1-es győzelmüket a Horvátország elleni Eb-selejtező végén a Groupama Arénában 2019. március 24-én. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze vasárnap a Puskás Arénában.

Frissítés

A topsport.bg szerint a bolgár szövetségnél dél-bulgáriai Kardzsali városa vetődött fel, a 2017-re felújított Arda Aréna 15 ezer fő befogadására képes, de problémát jelenthet, hogy még a szövetségnél sem tudják, a stadion megfelel-e az UEFA előírásainak, azaz lehet-e ott Eb-selejtezőt játszani – írja a Nemzeti Sport.

Az UEFA szabályzata szerint a nemzeti szövetségeknek 2022 novemberéig le kellett adniuk egy listát, amin a lehetséges Eb-selejtezős helyszínek szerepelnek, arra pedig elméletileg csak UEFA-engedélyes stadionok kerülhettek, és kérdés, hogy az Arda Aréna rajta van-e. (A stadionban játszó Arda Kardzsali bolgár élvonalbeli klub, korábban ott játszott a jelenleg a Kecskemétet erősítő Matheus Leoni.) (MTI, NSO)