Zavar az erőben: két orosz állami hírügynökség is törölte a dél-ukrajnai átcsoportosításról szóló cikket

külföld
2023 november 13., 09:15

Két orosz állami hírügynökség hétfőn olyan push értesítéseket küldött, amik szerint Moszkva „kedvezőbb pozíciókba” helyezi át csapatait a Dnyeper folyótól keletre, majd percekkel később mindkettő törölte a cikket, írja a Reuters.

photo_camera Fotó: ALEXANDER NEMENOV/AFP

A rendkívül szokatlan eset azt sugallja, hogy az orosz hadsereg és az állami média összezavarodott a dél-ukrajnai harctéri helyzetről való tudósítással kapcsolatban. A védelmi minisztérium közleményében azt írta: „Az orosz védelmi minisztérium sajtóközpontja nevében küldött, a Dnyeper térségében lévő csapatok átcsoportosításáról szóló hamis jelentés provokációnak minősül”.A RIA állami hírügynökség hétfőn három push értesítést küldött, miszerint az orosz Dnyeper haderőcsoport parancsnoksága úgy döntött, a csapatokat „kedvezőbb pozíciókba” helyezi át a Dnyepertől keletre. A RIA szerint az orosz katonai parancsnokság egyetértett a haderőcsoport vezetésének következtetéseivel, és elrendelte a csapatok átcsoportosításának megkezdését. Percekkel később a RIA mindhárom értesítést és cikket indoklás nélkül visszavonta.

Egy másik állami ügynökség, a TASZSZ csak egy értesítést küldött az átcsoportosításáról, majd azt is visszavonta, mondván, tévedésből adták ki, és bocsánatot kértek olvasóiktól.