Bige László mégsem állítja le a Nitrogénműveket

belföld
2023 november 14., 20:36

Bige László meggondolta magát, nem állítja le véglegesen a termelést, nem bocsátják el az embereket, és minden lehetséges jogi lehetőséggel élni fognak a Nitrogénművek megmentéséért, nyilatkozta a Nitrogénművek vezérigazgatója az RTL-nek.

Kedd reggel írtuk meg, hogy határozatlan időre befejezte a termelést Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata, a Nitrogénművek, ezt a Portfolio szerint az elnök-vezérigazgató Bige László jelentette be, aki szerint a szén-dioxid kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amiben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

„A szén-dioxid-kvóta adója az ok, amiért ezt a döntést hoztuk. Ez kizárólagosan arról szól, hogy rendelet útján elvegyék a pénzünket, és bizonyos körök hozzájussanak a Nitrogénművekhez, amit már régóta szeretnének. Nem másról szól” - mondta Bige már az RTL-nek.

Ugyanakkor Bige László a korábbi hírekkel szemben azt mondta, a terhek ellenére nem fognak leállni, hanem:

„küzdeni fogunk érte, hiszen az ETS-rendszer megadóztatása jogellenes, törvényellenes, ez a mi jogászaink véleménye. El fogunk menni az összes olyan jogi fórumhoz Európában és Magyarországon, amihez nekünk lehetőségünk van.”

A vezérigazgató arra is kitért, hogy az összes európai műtrágyagyárnak van ingyenes szén-dioxid-kiosztása éppen azért, hogy fenntartsák a versenyt, így ők lehetetlen helyzetbe kerülnek versenytársaikkal szemben. A magyar különadó a műtrágya gyártását tonnánként nagyjából 20 ezer forinttal drágítja meg, amit Bige szerint nem lehet kigazdálkodni.

„Három országban volt erre próbálkozás az elmúlt húsz évben, mind a három országban eltörölte az Európai Bizottság ezeket a próbálkozásokat” - mondta.

Bige úgy reagált Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter keddi parlamenti kijelentésére miszerint sajnálja, hogy a Nitrogénművek a megemelkedett energiaárak áldozatává esett, hogy: Rogán nem helyezte képbe magát a témában, mert az energiaárak növekedése mindenkit érint az EU-ban, de ettől még tudnak működni.

Elmondása szerint jelenleg áll a termelés a Nitrogénművekben, végkiárusítást csinálnak, ahol a megmaradt termékeiket értékesítik, de nem bocsátanak el dolgozókat. Bár készültek csoportos létszámleépítésre, végül mégsem adták le a papírokat. Bige bejelentette, hogy idén már biztosan nem indul újra a termelés a Nitrogénművekben, de „nem megyünk feltett kézzel a vágóhídra és nem hagyjuk magunkat”.