A spanyol kormány nyert, az ország nagyot veszíthet

külföld
2023 november 15., 07:01
  • A hétvégén Spanyolország nagyvárosaiban százezrek tüntettek a katalán szeparatistáknak adott kegyelem ellen.
  • Pedro Sánchez miniszterelnöknek azonban nem volt más választása: csak úgy tud ismét kormányt alakítani, ha megadja a katalánoknak, amit a támogatásáért cserébe kérnek.
  • Kormány így tényleg lesz Spanyolországban, de a hosszabb távú kilátásokkal és a spanyol jogállammal kapcsolatban bőven merülnek fel kérdések.

2023 júliusában választásokat tartottak Spanyolországban. A legtöbb szavazatot a jobboldali-konzervatív Néppárt (PP - Partido Popular) kapta. November közepén azonban éppen a PP hívta az utcára a spanyolokat, hogy tüntessenek a napokon belül felálló kormánykoalíció, és különösen annak pártjai által kötött megállapodás ellen. A hivatalos szervek és a szervezők becslései eltérnek, de abban egyetértenek, hogy több spanyol nagyváros utcáin összesen több százezer ember követelte, hogy ne adjanak kegyelmet a katalán szeparatizmus vezéralakjainak, és így ne születhessen meg a koalíciót lehetővé tevő megállapodás.

Éljen Spanyolország egysége! – Tüntetés Barcelonában november 9-én
photo_camera Éljen Spanyolország egysége! – Tüntetés Barcelonában november 9-én Fotó: MARC ASENSIO/NurPhoto via AFP

A PP és hívei azért kényszerültek ellenzéki szerepbe, mert hiába nyert a párt júliusban, a 350 tagú spanyol parlamentbe csak 137 képviselőt küldhettek. Egyetlen párt volt, ami hajlandó lett volna velük kormányozni, ám a szélsőjobboldali Vox 33 képviselőjével együtt is hiányzott még 6 szavazat a 176 fős, kormányzóképes többséghez. A PP ugyan a hagyományoknak megfelelően megkapta az esélyt a kormányalakításra, de ez természetesen nem sikerült nekik. A lehetőség így átszállt az országot 2018 óta vezető Pedro Sánchez miniszterelnökre, akinek pártja, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE - Partido Socialista Obrero Espanol) júliusban a második helyen végzett 121 képviselővel.

A PSOE-nak a kormányalakításhoz ismét szüksége volt a velük eddig is koalícióban kormányzó újbaloldali blokkra, de még így sem volt meg a 176-os többség. Ennek összekalapálásához meg kellett állapodniuk azokkal a regionális kispártokkal, amiknek a spanyol választási rendszer kifejezetten kedvez, és így madridi képviselőik rendre királycsinálói szerephez jutnak. Ezek a regionális pártok egészen különbözőek a Kanári-szigetek érdekeit képviselő Coalición Canariától az egykori baszk terrorszervezetből, az ETA-ból kinövő EH Bilduig. Sáncheznek mindegyikük támogatását meg kellett szereznie a kormányalakításhoz, de ezek voltak a kisebb falatok. A nagy gond a katalánokkal volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.