Nem lehet Ruandába deportálni a menedékkérőket, döntötte el a brit legfelsőbb bíróság

külföld
2023 november 15., 10:41

Szerdán hozott ítéletet a brit legfelsőbb bíróság a Rishi Sunak vezette konzervatív kormány bevándorlásügyi tervével kapcsolatban, mely szerint a menedékkérőket Ruandába vitték volna, írja a BBC.

A tervet ugyanakkor a bíróság jogsértőnek találta. A brit kormány azt remélte a tervtől, hogy kellő visszatartó erővel bír majd, és emiatt nem fognak emberek a csatornán átkelve megpróbálni bejutni a szükséges papírok nélkül az Egyesült Királyságba. A terv úgy szólt, hogy aki a csatornán átkelve, illegálisan érkezik az országba, az hiába kérne ott menedéket, Ruandába szállítanák, ahol dönthettek volna arról, hogy ott nyújtják be a menedékkérelmüket egy másik országba, vagy pedig visszatérnek hazájukba.

A megállapodást aláíró akkori brit  belügyminiszter, Priti Patel és a ruandai külügyminiszter, Vincent Biruta 2022 áprilisában
photo_camera A megállapodást aláíró akkori brit belügyminiszter, Priti Patel és a ruandai külügyminiszter, Vincent Biruta 2022 áprilisában Fotó: SIMON WOHLFAHRT/AFP

A tervet a kezdetektől komoly jogi kritikák fogadták, mert bár első körben a bíróság még jóváhagyta az ötletet, a fellebbviteli bíróság már visszadobta, és most ezt erősítette meg a legfelsőbb bíróság is.

A bíróság elnöke, Lord Reed szerdai ítéletében azt mondta ki, joggal gondolható, hogy azokat, akik valós veszély miatt menekültek el hazájukból, Ruandából visszavinnék a származási országukba, azaz pont oda, ahonnan menekülniük kellett. A legfelsőbb bíróság egyhangú döntést hozott, az öt bíró mind arra jutott, hogy az emberi jogi státuszát ismerve Ruanda nem egy biztonságos harmadik ország. A bíróság önmagában nem mondta ki jogsértőnek, ha a brit kormány egy másik országba szállítaná át a migránsokat, de kérdés, melyik másik ország fogadna szívesen embereket Angliától. Eddig az afrikai ország volt az egyetlen jelölt, amely jelentős, 140 millió fontos támogatást kapott volna Londontól az együttműködésért cserébe.

A brit kormány korábban azzal érvelt a bíróságok előtt, hogy Ruanda hiteles diplomáciai garanciákat adott azzal kapcsolatban, hogy minden visszaküldött emberrel humánusan és tisztességesen járnának el, ugyanakkor többek között az ENSZ menekültügyi igazgatósága is azzal érvelt, hogy a ruandai menekültrendszer rendkívül igazságtalan, és a tisztviselők rendszeresen küldenek vissza menedékkérőket olyan országokba, ahol korábban üldözték és kínozták őket.