Nemzeti konzultáció lesz a külföldi kampányfinanszírozásról

POLITIKA
2023 november 15., 10:07
Nacsa Lőrinc, a második legnagyobb kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője
photo_camera Nacsa Lőrinc, a második legnagyobb kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője Fotó: Németh Dániel/444

Elvileg – mármint ha lehetne hinni Gulyás Gergelynek – kedden kellett volna benyújtania a Fidesznek a hónapok óta beharangozott szuverenitásvédelmi törvénycsomagot, ami többek közt a Btk. módosításával büntetné azokat az egyelőre nem pontosan definiált – közéletileg aktív – szervezeteket, amelyek külföldről fogadnak el támogatásokat.

Kedden ez nem történt meg, nem tudni miért. Szerda reggel mindenesetre Nacsa Lőrinc – a második legnagyobb kormánypárt, a KDNP frakcióvezetője – kijelentette, hogy „dollárbaloldal”, majd bejelentette, hogy nemzeti konzultáció indul a külföldi kampányfinanszírozásról.

A látszatnak az is mindegy már, hogy előbb konzultál, és utána hoz törvényt a párt, vagy fordítva.

Nacsa felmondta az elmúlt hónapok jól ismert paneleit, elgurította a dollárokat, felemlegette Márki-Zay Péter nyilatkozatait, Karácsony Gergely kampánypénzeit, majd kijelentette, hogy dollárbaloldal.

A politikus szerint itt az ideje szigorítani a kampányfinanszírozás szabályain, és útjába állni a külföldi befolyásolást célzó pénzeknek, nem lehet ugyanis elégszer elmondani, hogy dollárbaloldal.

"Mi magyarok most elmondhatjuk a véleményünket arról, hogy rendben van-e az, ha külföldről támogatnak politikai szervezeteket. Töltsük ki minél többen a nemzeti konzultációt, és állítsuk meg a külföldről érkező politikai befolyásolást!" - szólított fel az MTI-nek megküldött videója végén a KDNP-s frakcióvezető.