Az ügyészség szerint nem indokolt nyomozást indítani az Erdoğan emberei által megvert magyar férfi ügyében

belföld
2023 november 16., 05:40

Augusztus 20-án látogatást tett Budapesten (másokkal egyetemben) Recep Tayyip Erdoğan török elnök.

Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdogant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án.
photo_camera Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdoğant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Egy férfi tiltakozásul bemutatott neki az utca túloldaláról, mire válaszul az elnök emberei a földre vitték, bántalmazták. A tiltakozó férfi könnyebb sérüléseket szenvedett, azért nem esett komolyabb baja, mert a magyar rendőrök és TEK-esek kimenekítették.

Bán Tamás, a bántalmazott férfi az ügyben nem tett feljelentést, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, Tóth Bertalan azonban kérdést intézett Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki ezt bejelentésként értékelte, és a rendőrségnek passzolta az esetet.

A rendőrség azonban még szeptemberben elutasította a feljelentést, nyomozást nem indítottak, arra hivatkozva, hogy a tüntető férfit megverő törökök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes, és nem is ment szembe az általánosan elfogadott társadalmi normákkal. Bán Tamást egyébként meg sem keresték az üggyel kapcsolatban.

A hvg.hu kérdésére két hónappal később a Fővárosi Főügyészség közölte:

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a rendőrség határozatát hivatalból felülvizsgálva megállapította, hogy a feljelentés elutasítására törvényesen és megalapozottan került sor, mivel az ügyben közvádas bűncselekmény gyanúja nem, csak magánvádas eljárásra tartozó könnyű testi sértés gyanúja merülhet fel.

Amint a lap megjegyzi: minthogy az érdemi nyomozást végül meg sem kezdő rendőrség döntését az ügyészség is helybenhagyta, Bán Tamásnak most egy lehetősége maradt. Magánvádas eljárást kezdeményezni könnyű testi sértés gyanúja miatt.

via hvg.hu