Spórolt pár százezer forintot a kaszinóknak az V. kerületi önkormányzat

POLITIKA
2023 november 16., 08:14

Új, maximum díjas építményadó kategóriát hozott létre a fideszes többségű belvárosi önkormányzat, de a kaszinókat kihagyták belőle, nehogy elriasszák őket - írja a Népszava.

Kevesebb építményadót kell fizetniük jövőre a kaszinóknak az V. kerületben, miután a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényre hivatkozva kiemelték és önálló kategóriaként határozták meg őket. Míg az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyeknek a maximálisan kiszabható négyzetméterenkénti 2508 forintot kell fizetniük, a korábban ezekkel egy kategóriába eső kaszinóknak már csak négyzetméterenként 2244 forintot kell majd fizetniük évente.

Mátyus Bálint fideszes önkormányzati képviselő az V. kerület testületi ülésén azzal indokolta ezt a kiváltságos állapotot, hogy

„[a] kaszinók nem okoznak olyan többletterhelést a környezetnek, mint az éjfél után nyitva tartó szórakozóhelyek, így önkéntes polgárőrként és közbiztonsági tanácsnokként azt javaslom, hogy hozzunk létre egy külön kategóriát az éjszakai vendéglátó ipari egységekre

A Tiéd a Belváros ellenzéki frakciójának képviselője, Bródy Gábor csak annyit szeretett volna megtudni Mátyustól ennek hallatán, hogy „van esetleg kaszinós ismerőse?”.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület fideszes polgármestere szerint nem jó, ha mindenkit a legnagyobb adósávba sorolnak, ugyanis szerinte a szórakozó helyekre, éttermekre panaszkodnak a legtöbbet az emberek, kifejezetten kaszinóra még nem kaptak bejelentést. Azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy tartsák meg a városban azokat a funkciókat, amiből bevétele származik az önkormányzatnak és ne riasszanak el senkit.Berta Zsófia ellenzéki képviselő erre reagálva úgy fogalmazott: „Nem hiszem, hogy a kaszinókat úgy kellene támogatnia az önkormányzatnak, mint egy cipészt vagy egy optikust”.

Az érvek azonban lepattantak a fideszes többségről, így a kerület megszavazta, hogy a kaszinóknak jövőre kevesebb építményadót kelljen fizetniük, mint a belvárosi szórakozóhelyeknek.

A Népszava hozzátette: két érintett kaszinó van, a Széchenyi téren található Sofitel, 570 négyzetméteres alapterülettel, és a Vigadó utcai Tropicana, ami 720 négyzetméteren áll. A módosításnak köszönhetően jövőre csak 2,9 millió forintnyi építményadót kell fizetni a kettő után, ha viszont minden maradt volna a régiben, 3,23 milliót kellett volna kicsengetniük.

Vagyis az önkormányzat spórolt a kaszinóknak mintegy 340 ezer forintot.

Fizessenek a Gazdagok! címmel kezdett kampányba a Tropicana előtt a Szikra Mozgalom 2022 december 5-én.
photo_camera Fizessenek a Gazdagok! címmel kezdett kampányba a Tropicana előtt a Szikra Mozgalom 2022 december 5-én. Fotó: Szikra mozgalom

A Tropicana onnan is ismerős lehet, hogy itt kezdett akcióba tavaly decemberben a Szikra Mozgalom Fizessenek a gazdagok! címmel, országgyűlési képviselőjüket, amikor is Jámbor Andrást a kaszinó biztonsági őrei megrángatták.

via Népszava