Rendelettel lépett át a kormány a szegedi önkormányzaton, hogy az egyház kivághasson egy erdőt a püspök stadionja mellett

vallás
2023 november 17., 14:24

A kormány még októberben adományozott 6 hektárnyi erdőt a Szent Gellért Fórum mellett a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, hogy ott iskolát építsenek, azonban az szegedi önkormányzat attól tartott, hogy az építkezés miatt teljesen ki fogják irtani az egyik utolsó, nagyobb méretű egybefüggő szegedi erdőt. Ráadásul a kormány semmiről sem egyeztetett a városvezetéssel, de 103 miliót azért félretettek arra, hogy átminősítsék a területet, majd valahol máshol telepítsenek erdőt helyette.

A városvezetés úgy tervezte, hogy a novemver 17-i közgyűlésen rendeletben 3 évre tiltja meg az átminősítést, hogy kereshessenek egy másik helyszínt az iskolának. Az egyház és az állam azonban ragaszkodik hozzá, hogy az ikola Kiss-Rigó László püspök stadionja mellett épülhessen fel.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes átadja a Duna-díjat Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöknek (2019.)
photo_camera Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelõs miniszterelnök-helyettes átadja a Duna-díjat Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspöknek (2019.) Fotó: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

És a kormány beelőzte a szegedi önkormányzatot, és november 16-án este kijött egy kormányrendelet, amivel a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánított katolikus iskola építésénél nem alkalmazható változtatási tilalom.

A püspöki stadion és mellette a kivágandó erdő
photo_camera A püspöki stadion és mellette a kivágandó erdő Fotó: Google Maps

A Szeged.hu beszámolója szerint a pénteki közgyűlésen Botka László polgármester azt mondta, a kormány nem tilthatta volna meg, hogy közbelépjenek, „ha kell akkor beleállunk egy jogvitába is. Szeretnénk, ha megépülne ez az iskola, több helyre is felhívtuk a figyelmet, ahol ezt meg lehetne tenni”. Azzal érvelt, hogy mivel kétharmados jogszabály utalja kizárólagos önkormányzati hatáskörébe a településrendezési kérdéseket, ezért a városvezetés kész arra, hogy a szükséges jogi lépéseket megtegye.

A polgármester közölte, az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a püspökséggel és a kormányhivatallal, és az érintett területtől néhány száz méterre három alkalmasabbnak tűnő terület ajánlott a fejlesztéshez, ahol fakivágás nélkül megvalósulhatna az iskolaépítés.

A közgyűlés megszavazta, hogy eljárást indítsanak. A képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el azon a püspöki stadion melletti területen, ahol a tervek szerint az iskola épülne.

Az előterjesztést készítő Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester elmondta, hogy a tilalom elrendelésével az önkormányzat célja az volt, hogy ne egy hathektáros erdő helyén, hanem másik területen épülhessen föl a tervezett iskolaépület. Hozzátette: Szegeden nincs iskolakapacitás-hiány, így önmagában ez nem is indokolná az új iskola kialakítását.

A KDNP-s Haág Zalán frakcióvezető szerint jogellenes a közgyűlés döntése, mert egy csütörtökön megjelent kormányrendelet megtiltja a változtatási tilalom elrendelését az oktatási beruházás tervezett helyszínén. (Szegeder/MTI)