Az Al-Dzsazíra szerint egy órát adott az izraeli hadsereg a gázai Al-Sifa kórház kiürítésére

külföld
2023 november 18., 08:37

Az izraeli hadsereg (IDF) egy órát adott arra, hogy elhagyják a Gázai övezetben található Al-Sifa Kórházat a betegek, a személyzet és az oda menekült civilek – közölte az Al-Dzsazíra szombaton.

Korábban egy izraeli katonai szóvivő azt mondta, hogy tudomásuk szerint a Hamász palesztin terrorszervezet főhadiszállása a kórházban, illetve az alatt található alagútrendszerben található. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy a Hamász az utóbbi napokban befalazta az alagút bejáratait, és pokolgépeket telepített az épületegyüttesben. Benjamin Netanjahu arról beszélt, hogy az Al-Sifában túszokat is fogva tarthattak a Hamász október 7-i terrortámadása után.

photo_camera Izraeli katona a gázai kórházban
Fotó: -/AFP

A kórház egyik orvosa, az írországi születésű, Londonban is praktizált Ahmed el-Mohallalati pénteken arról beszélt, hogy a kórházban a helyzet félelmetes, az izraeli katonák és harckocsik a kórház területén mozognak. Szerinte indokolatlan volt a kórház megrohamozása. A behatoló izraeli katonáktól kaptak vizet és élelmiszert, de ez nem elég, csak a betegek negyven százalékának ellátását oldja meg.

Ugyancsak az Al-Dzsazíra számolt be arról az MTI hírösszefoglalója szerint, hogy legalább 19-en életüket vesztették a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Junisz város elleni izraeli légicsapásokban, többtucatnyian pedig megsebesültek. Hán-Juniszt többször lőtte az izraeli hadsereg az elmúlt bő egy hónapban.

A Times of Israel című újság szombaton arról írt, hogy az izraeli hadsereg felfüggesztette azt a katonát, aki kábítógránátot dobott egy mecsetbe a ciszjordániai Budrusz településen. Az izraeli katona akkor dobta be a gránátot, amikor az imám reggeli imára hívta a hívőket.

A háború október 7-én tört ki, amikor a Hamász támadása nyomán 1200 ember vesztette Izraelben, 240 embert pedig túszként elhurcoltak Gázába.

Kiemelt videóink