Éhínség fenyeget Gázában

külföld
2023 november 17., 18:47

A háború előtti Gáza is pokoli hely volt, a mostani még inkább az. Az ENSZ figyelmeztetése szerint súlyos humanitárius katasztrófa fenyeget. A hetedik hete tartó háború miatt egyre nehezebben jutnak be az segélyszállítmányok, sokakat a közvetlen éhenhalás fenyeget. A bombázások miatt az emberek kétharmada hajléktalanná vált.

Az izraeli kormány naponta két üzemanyagszállító teherautót enged be. A szállítmány a csatornarendszer fenntartásához elengedhetetlen, de nyomon követik, hogy ne jusson a Hamász kezére. Az ENSZ szerint ez nem elég, a telefonvonalakat is helyre kell állítani, mivel kommunikáció nélkül a segélyek megfelelő helyre juttatása lehetetlen.

A gázai hatóságok szerint 12 ezer ember halt meg, köztük ötezer gyermek.

A gázai Al-Sifa kórházról Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban azt állította, hogy a Hamász ott tartotta fogva az Izraelből október 7-én elrabolt több száz túszt. A kórház közelében kettejük holttestét meg is találták, legutóbb egy 19 éves katonanőjét.

Hozzátartozóikat gyászoló gázaiak
photo_camera Hozzátartozóikat gyászoló gázaiak Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

A kórház egyik orvosa, az írországi születésű, Londonban is praktizált Ahmed el-Mohallalati szerint a kórházban a helyzet félelmetes, az izraeli katonák és harckocsik a kórház területén mozognak. Szerinte indokolatlan volt a kórház megrohamozása. A behatoló izraeli katonáktól kaptak vizet és élelmiszert, de ez nem elég, csak a betegek negyven százalékának ellátását oldja meg.

A háború október 7-én tört ki, amikor a Hamász támadása nyomán 1200 ember vesztette Izraelben, 240 embert pedig túszként elhurcoltak Gázába.

(Reuters, BBC)

Kiemelt videóink