Az IDF tagadja, hogy ultimátumot adott volna az Al-Sifa kórház kiürítésére

háború
2023 november 18., 13:23

Az izraeli hadsereg (IDF) nem utasította a személyzetet és a betegeket, hogy hagyják el a Gázai övezet legnagyobb egészségügyi létesítményét, az Al-Sifa Kórházat, hanem csak az egészségügyi intézmény igazgatójának kérésére segédkeznek az evakuálásban – állítja a hadsereg sajtószolgálata.

Korábban az Al-Dzsazíra arról számolt be, hogy az IDF egy órát adott arra, hogy elhagyják a Gázai övezetben található kórházat a betegek, a személyzet és az oda menekült civilek.

Az IDF sajtószolgálata szerint az egészségügyi személyzet a kórházban marad, hogy elláthassa azokat a betegeket, akiket nem tudnak kimenekíteni, és hogy a hadsereg az éjszaka további élelmet, vizet és humanitárius segélyt biztosított a kórháznak.

Helyi beszámolók szerint az Al-Sifában alig maradt valaki a személyzetből, ők próbálják meg ellátni azokat, akik nem szállíthatók. A szállítható betegek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek már távoztak a kórházból.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai közszolgálati rádiónak (NPR) adott interjújában elismételte azt az izraeli vádat, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet egészségügyi és oktatási intézmények épületeit is használta terrorista céljaira, ezekben parancsnoki alközpontokat hozott létre és fegyvereket tárolt. Vádja szerint az Al-Sifa Kórház is ilyen volt, annak mínusz második szintjén volt a Hamász-parancsnokság, csak a terroristák elhagyták az épületkomplexumot, mire az izraeli hadsereg behatolt oda.

Izraeli katonák a kórház területén november 15-én.
photo_camera Izraeli katonák a kórház területén november 15-én. Fotó: AFP

A kórház igazgatója pénteken azt állította, hogy az izraeli katonák nem találtak semmilyen katonai infrastruktúrát az épületegyüttesben.

A hadsereg közölte azt is, hogy egy észak-gázai általános iskola és egy óvoda épületében lőfegyvereket, páncéltörő gránátokat, akna- és kézigránátokat, lőszereket találtak. Erről egy videofelvételt is bemutatott a hadsereg, de a DPA hírügynökség szerint ennek hitelességét egyelőre nem igazolták.

Netanjahu azt mondta, „az óvodákban játékszereknek van helye, nem halált okozó fegyvereknek”. (MTI)