Olaf Scholz Vlagyimir Putyinról: Beszélni fogok vele, de valamit neki is lépni kell

külföld
2023 november 18., 17:47

A német kancellár egy szombati rendezvényen bejelentette, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió kezdete óta befagyasztott német-orosz kapcsolatokat újra felvéve tárgyalni akar az orosz elnökkel. A Süddeutsche Zeitung a dpa német hírügynökség jelentése alapján azt írja, hogy Scholz még nem egyeztetett időpont Moszkvával, mert bár alapvetően kész a tárgyalásra, azt várja, hogy Putyin is tegyen lépéseket.

„Nem lehet az, hogy csak úgy elmegyek valakivel kávézni, és a végén majd megegyezünk. Putyin jelenleg nem adja jelét annak, hogy bármibe is beleegyezne” – idézte a kancellárt a német lap.

Scholz és Putyin legutóbb tavaly december 2-án beszélt telefonon, személyesen a háború kitörése óta nem tárgyaltak.

A kancellár a közel-keleti konfliktusról is beszélt, abban a kétállami megoldást támogatta. „Ki kell állni Izrael mint állam és ki kell állni egy palesztin állam békés egymás mellett élése mellett” - fogalmazott. Reméli, hogy a Hamász legyőzése növeli a két állam békés egymás mellett élésének esélyét, de hangsúlyozta: Berlin elutasítja a zsidó telepek építését Ciszjordániában, és elítélte, hogy a telepesek támadásai megszaporodtak a palesztinok ellen a Hamász október 7-i terrortámadása óta.

Scholz szombaton egy közleményt is kiadott, amelyben beszámolt arról, hogy telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és kijelentette: azonnal javítani kell a Gázai övezet civil lakosságának humanitárius helyzetén, tűzszünetet is sürgetve a térségben, írja az MTI.