Magyarország megpályázta a 2026-os vagy a 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezését

sport
2023 november 21., 10:44

A november 15-ei határidőre benyújtotta hivatalos pályázati anyagát a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) az európai szövetséghez (UEFA) a 2026-os vagy a 2027-es Bajnokok Ligája-döntő megrendezésére – írja az MTI.

Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője az M1-nek kedden azt mondta, a következő két megpályázható finálé a 2026-os és a 2027-es volt, ezek lebonyolítására Magyarországról, valamint Olaszországból érkezett szándéknyilatkozat korábban az UEFA-hoz. A november 15-i határidőig mindkét jelentkező ország beadta a hivatalos pályázati anyagot, melyeket februárra értékel ki az európai szövetség, egyúttal észrevételeket, javaslatokat is megfogalmaz addigra. A két BL-döntő rendezőjét jövő májusban jelenti be az UEFA.

„Ahogyan azt már Csányi Sándor korábban kijelentette, az MLSZ-nek az egyik legfontosabb célkitűzése volt, hogy rangos nemzetközi futballmérkőzéseket hozzunk Magyarországra és a magyar szurkolók testközelből láthassanak sztárjátékosokat, rangos összecsapásokat. Rendeztünk már női BL-döntőt, Európa-liga-döntőt, Szuperkupa-döntőt, valamint nálunk volt az Európa-bajnokság néhány mérkőzése és mind a Puskás Aréna, mind a szervezés kapcsán kitűnő véleményeket kaptunk mind az UEFA, mind a résztvevő csapatok, mind pedig az ide érkező szurkolók részéről" - mondta Sipos Jenő, aki kiemelte, a Puskás Aréna abból a szempontból is remek létesítmény, hogy a város közepén található, így könnyen megközelíthető tömegközlekedéssel is.

Sipos Jenő arról is beszélt, hogy a részletes pályázati anyagban többek között ki kellett térni a közlekedésre, a biztonságra, a csapatok és a szurkoló elszállásolására, a szurkolói zónák kialakítására is.

„Az UEFA tervei szerint a BL-döntők köré egy többnapos fesztivált terveznek, ezt egy budapesti döntő esetén a főváros különböző részein bonyolítanák le" - tette hozzá és hangsúlyozta, a BL-finálé „sokkal nagyobb volumenű dolog", mint például az El-döntő.

A 2024-es finálét a londoni Wembley Stadionban, a 2025-öst pedig a müncheni Allianz Arénában rendezik.