Magyarok gyűjtenek helikopterre Ukrajnának

háború
2023 november 23., 12:31

A cseh Fegyvereket Ukrajnának nevű oldal szerint a cseh védelmi minisztérium kampányt indított, ennek keretein belül tudnak a magyarok is gyűjteni fegyverek és harci eszközök, most épp „egy jó műszaki állapotban lévő, használt Sikorsky UH-60 Black Hawk helikopter” megvásárlására.

Ahogy az oldalon is írják, szeretnék „minél gyorsabban összegyűjteni rá a pénzt”, hogy megvehessék, és a lehető leghamarabb az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsáthassák.

Az oldal szerint az eddigi legnagyobb akciójuk „nem pusztán egy különleges légi jármű beszerzésére irányul”, arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy „égető szükség van az ukrán légierő modernizálására ahhoz, hogy Ukrajna megvédhesse magát az orosz invázióval szemben”.

Azt írják, hogy az amerikai UH-60 Black Hawk többcélú szállítóhelikopter egyike azon kevés darabnak, ami Európában magánkézben van, és szakértőkkel, illetve az ukrán féllel is konzultáltak a forintra átszámolva valamivel több mint másfél milliárdos árról.

A helikopter az 1980-as évekből származik, és kiválasztása előtt ukrán repülési szakértők vizsgálták át. Jó állapotban van, és ha beszerzésre kerül, az ukrán katonai hírszerzés használja majd különleges műveletek bevetésein, valamint pilótaképzésre.

A járművet Čestmirnek nevezték el „a mesehős fiúra utalva, aki megtanult repülni”. A név azt jelenti: békehozó.

A helikoptert a megvásárlása után a Cseh Köztársaság Védelmi Minisztériumának segítségével Ukrajnába szállítják, ahol átadják az ukrán katonai hírszerzésnek.