Nehogy már a katonáinknak a határátkeléssel kelljen vacakolniuk!

külföld
2023 november 23., 17:41

A NATO figyelmeztette tagjait, hogy a túl sok bürokrácia akadályozza az európai csapatmozgásokat, és ez jelentős, akár végzetes késedelmeket okozhat egy Oroszországgal való konfliktus kirobbanása esetén.

„Kifutunk az időből. Ami békeidőben nem készül el, az hiányozni fog válság vagy háború esetén” – mondta a Reutersnek Alexander Sollfrank altábornagy, a NATO logisztikai parancsnokságának (JSEC) vezetője.

photo_camera Alexander Sollfrank altábornagy a tagállamok zászlói előtt Fotó: STEFAN PUCHNER/dpa Picture-Alliance via AFP

A NATO közös támogató és lehetővé tevő parancsnoksága (JSEC) a dél-németországi Ulm városában 2021-ben kezdte meg működését. Feladata a csapatok és harckocsik gyors mozgatásának koordinálása a kontinensen, valamint a logisztikai előkészületek, például a lőszerek tárolása a szövetség keleti szárnyán. Létrehozását az indokolta, hogy Moszkva 2014-es ukrajnai inváziójának után a NATO elkezdett felkészülni arra, hogy a hidegháborút követő évtizedes enyhülés után bármikor kitörhet egy európai háború.

A hidegháború óta azonban bonyolultabbá vált az a feladat, hogy a mintegy 20 000 katonát számláló hadosztály méretű erők gyorsan bevethetőek legyenek, valamint lőszerrel, üzemanyaggal, tartalék alkatrészekkel és ellátmánnyal rendelkezzenek.

Míg a NATO és a Varsói Szerződés csapatai korábban főként Németországban álltak szemben egymással, a szövetség azóta mintegy 1000 kilométerrel keletebbre terjeszkedett, így a NATO keleti szárnyának hossza összesen mintegy 4000 kilométerre nőtt. A NATO-tagállamok számának növekedése pedig többek között számos határátkeléssel jár, ami bürokratikus terheket jelent, és így lassítja a haderő hatékonyságát.