Sikerült a kormány körvasútcsele: megkapta a környezetvédelmi engedélyt a Déli Körvasút

gazdaság
2023 november 24., 17:39
photo_camera Illusztráció: Németh Dániel/444

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal megadta a Déli Körvasút megépítésére a környezetvédelmi engedélyt, amit a bíróság kétszer is elutasított – írja a Szabad Európa a határozat alapján, amit a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület küldött el a lapnak.

A perben az állam képviselője arra hivatkozott, hogy a több száz fa kivágása nem jelent visszafordíthatatlan környezetvédelmi kárt, de a bíróság egy beadvány miatt még januárban azonnali hatállyal minden munkálatot felfüggesztett.

Augusztusban viszont a kormány az „Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel” rendelettel „honvédelmi létfontosságú rendszerelemmé” nyilvánította a Déli Körvasutat, aminek „az ország fegyveres védelmi terve szempontjából ténylegesen vagy potenciálisan kiemelt jelentősége van”.

Ezzel a környezetvédelmi engedélyeztetés átkerült a kormányhivatalhoz, az pedig természetesen a kormánynak kedvezett, az engedély ráadásul kizárja az azonnali jogvédelem lehetőségét, így hiába támadnák meg bíróságon a határozatot, a munkálatok a jogerős döntésig folytatódnának. A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért Egyesület dokumentálta, hogy a héten – napokkal a határozat megszületése előtt – megint résfalazás folyt a vasút ferencvárosi szakaszán.

A Déli Körvasút kivitelezője Mészáros Lőrinc V-Híd Zrt.-je, ami egy kormányhatározattal 101 milliárd forint előleget kapott a beruházásra.