A magyarok 47 százaléka szerint jogos önvédelem, 37 százaléka szerint népirtás, amit Izrael csinál

belföld
2023 november 26., 08:55

A gázai-izraeli háborúval kapcsolatos erős megosztottságra mutat rá a 21 Kutatóközpont felmérése, amelyet a Telex ismertetett. A megkérdezettek 37 százaléka népirtásnak gondolja azt, amit Izrael a palesztinokkal csinál, 47 százalék szerint azonban Izrael jogos önvédelmi harcot folytat az őt ért támadás ellen.

Izraeli légicsapás Gázában, november 23-án
photo_camera Izraeli légicsapás Gázában, november 23-án Fotó: JOHN MACDOUGALL/AFP

A Momentumnak is dolgozó intézet 1200 fős mintával, online végzett felmérést, melyben reprezentálták a magyar felnőtt lakosság összetételét nem, korcsoport, iskolai végzettség és lakóhely alapján.

A megkérdezettek a legkevésbé azzal értettek egyet egy 1-5 skálán, hogy Izrael agresszor és népirtást hajt végre, leginkább pedig azzal, hogy csak akkor lesz béke, ha Izraelnek sikerül felszámolni a Hamász terrorszervezetet. Ettől függetlenül a válaszadók 37 százaléka 4-5 pontokat adott az előbbi opcióra, csak a többiek erősen ellensúlyozták.

A pártok közül a DK szavazói szimpatizáltak a leginkább Izraellel - az 1-5-ig terjedő barátság-indexen 4 volt az átlag. A kormánypárti szavazók 3,5 ponton álltak, kicsit felettük a Párbeszéd, a Momentum és a Mindenki Magyarországa Néppárt, míg a Mi Hazánk és a Jobbik, valamint a Kutyapárt szavazói palesztinpártibbak a fideszeseknél. A legkritikusabbak a Jakab Péter-féle A Nép Pártján Mozgalom szimpatizánsai voltak Izraellel, ők 2,9 pontos átlagot értek el.