Meghalt a Hamász öt katonai vezetője

háború
2023 november 26., 13:43

Az al-Kasszám Brigádok, a Hamász katonai szárnya jelentette be, hogy négy katonai parancsnokuk meghalt. A Reuters által idézett közleményben a csoport azt írta, az egyik megölt vezető Ahmad Al Ghandour, más néven Abu Anas volt, aki „a katonai tanács tagja és az Északi Brigád parancsnoka” volt. A BBC azt írja, azt, hogy miként haltak meg, nem részletezték.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közben az X-re átnevezett Twitteren jelentette be, hogy „még a tűzszünet életbe lépése előtt az IDF repülőgépei megölték a Hamász terrorszervezet öt magas rangú parancsnokát a Gázai övezetben”.

link Forrás

Izrael társadalmi egyenlőségért felelős minisztere a BBC-nek azt mondta, „a humanitárius szünet nem egyenlő a tűzszünettel”. Amichai Chikli úgy fogalmazott, „nincs tűzszünet és nem is lesz tűzszünet a Hamász terrorszervezettel”. Ehhez hozzátette, hogy Izrael „elkötelezett a Hamász elpusztítása mellett, nemcsak Izrael, hanem az emberiség érdekében”.

Szombat éjjel a Hamász terrorszervezet újabb 17 túszt adott át a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC). A szabadon engedett túszok közt van egy magyar állampolgársággal is rendelkező nő, Noga Weiss. A Hamásznak helyi idő szerint délután 4-kor kellett volna átadnia a túszokat, de Izraelt az egyezmény pontjainak megszegésével vádolva hét órával késleltette a fogolycserét. A kiszabadult izraeliek között nyolc gyerek és öt nő van, többségüket a Beeri nevű, a Gázai övezettel szomszédos kibucból rabolták el a Hamász október 7-i terrortámadásában, és az azóta eltelt ötven napban a Gázai övezetben ismeretlen helyen őrizték őket.