Őrizetben a vermonti férfi, akit a három palesztin egyetemista elleni támadással gyanúsítanak

bűnügy
2023 november 27., 16:06

Őrizetbe vették a palesztin diákok ellen Vermontban szombat este elkövetett fegyveres támadás gyanúsítottját, egy 48 éves férfit – közölte a vermonti Burlington rendőrsége.

A gyanúsított Jason J. Eaton, egy helybéli férfi, akit vasárnap délután fogtak el, miután a hatóságok bizonyítékok után kutatva átvizsgálták a pisztolyos támadás közelében fekvő lakását.

A férfi első bírósági meghallgatása a nap folyamán lesz, a támadás indítékát egyelőre nem közölték.

Szombat este három palesztin származású diákra lőttek rá Vermont állam egyetemének közelében. Burlington rendőrfőnöke közölte, hogy a három fiatal férfi egy hálaadási összejövetelre tartott, amikor a fegyveres szó nélkül, egy pisztolyból tüzet nyitott, majd elmenekült.

Jon Murad rendőrségi vezető korábbi közlése szerint két sérült állapota stabil, a harmadik férfi súlyosabb sebesülést szenvedett. Az incidens körülményeivel kapcsolatban az is elhangzott, hogy az áldozatok közül kettő palesztin sálat viselt. Mindhárom áldozat palesztin származású egyetemi hallgató, ketten amerikai állampolgárok, a harmadik érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

A három áldozat: Hisham Awartani, Tahseen Ali és Kenan Abdulhamid
photo_camera A három áldozat: Hisham Awartani, Tahseen Ali és Kenan Abdulhamid Fotó: Institute for Middle East Understanding/AFP

A rendőrparancsnok vasárnap elmondta, hogy a szövetségi hatóságokkal is kapcsolatban van, és ha bebizonyosodik, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt, akkor ebben az irányban intézkednek. Az FBI is jelezte még vasárnap, hogy készen áll bekapcsolódni a vizsgálatba, ha kiderül, hogy szövetségi szintű bűncselekményről van szó.

Vermont állam kormányzója, Phil Scott tragédiának nevezte a történteket, és egységet sürgetett, nehogy az eset további gyűlöletet váltson ki és még inkább megossza az embereket. (MTI)