Újabb határátkelőt vettek blokád alá a lengyel kamionosok és gazdálkodók

külföld
2023 november 27., 13:30

Lengyel kamionosok és gazdálkodók vették 0-24 órás blokád alá Ukrajna egyik legforgalmasabb határátkelőjét hétfőn Medykánál, ami miatt kamionok ezrei rekedtek több kilométeres sorokban az ukrán oldalon, ahol a lengyel határőrség szerint jelenleg a várakozási idő 127 óra.

A kamionosok és gazdálkodók azért tiltakoznak, mert veszteségesek érik őket, amiért az Európai Unió lehetővé tette, az ukrán áruk könnyebb bejutását, amelyek jóval olcsóbbak, mint más áruk. A tiltakozók november 6-án lezárták a Dorhusk-Jagodin, a Korczowa-Krakovec és a Hrebenne-Rava-Ruska határátkelőket is. A tiltakozók azt követelik, hogy az Európai Unió vezesse be újra a blokkba belépő ukrán kamionosok és az Ukrajnába belépő uniós kamionosok engedélyezési rendszerét, a humanitárius segítségnyújtás és a katonai felszerelések kivételével.

photo_camera Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

Szintén a követelések része, hogy az Európai Unióból érkező üres teherautókat kizárják az ukrajnai elektronikus sorban állási rendszerből, és azt is akadályozzák meg, hogy a fehérorosz és orosz fuvarozók a szankciók kikerülése érdekében lengyelországi cégeket alapítsanak. A kamionosok mellett a gazdálkodók azért tiltakoznak, hogy a kormány támogassa őket az alacsony gabonaárak kezelésében.

Ukrajna szerint a blokád akadályozza a háború miatt egyébként is nehézkesen működő gazdaságot, például olyan alapvető cikkek szállítását, mint a gépjárműgáz (LPG) bejutását az országba. (Reuters)