12 százalékos visszaesés – tovább zuhannak a beruházások mutatói Magyarországon

gazdaság
2023 november 28., 09:36

Zord képet festenek a Központi Statisztikai Hivatal beruházásokat értékelő harmadik negyedéves adatai, amiket az MTI-n keresztül közöltek kedd délelőtt.

12,1 százalékkal csökkent a beruházások volumene a tavalyi harmadik negyedévhez képest, de esés látszik az idei előző negyedévvel összehasonlítva is – annál 2,2 százalékkal alacsonyabb a most közölt adat.

A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult – legnagyobb arányban az ingatlanberuházások (-28,9 százalék), a kereskedelem (-10,6 százalék), a mezőgazdaság (-20,8 százalék), a szállítás és raktározás (-27,2 százalék) és az információ és kommunikáció (-26,2 százalék) területén.

Gyakorlatilag csak a feldolgozóiparban és a közigazgatás nemzetgazdasági ágában volt tapasztalható javulás.

Az építési beruházások aránya, ami a teljesítményérték 60 százalékát teszi ki, 22 százalékkal csökkent. A Portfolio elemzése szerint a visszaesés egyik fő oka a gazdasági pangás, ami nem kedvez a fejlesztéseknek; emellett kedvezőtlenül hatnak a magas kamatok, a romos állapotú költségvetés, és az uniós források elmaradozása is.

Nem is számítanak nagy fordulatra a közeljövőben. Bár a gazdaság élénkülése pozitívan hathat a számokra, a kamatok csak lassan csökkennek, a költségvetés állapota alapján nem várható fordulat, az uniós pénzekhez való hozzáférés továbbra is bizonytalan.

Az elemzés szerint ötödik negyedéve zsugorodik ez az adat, és a gyors Covid-sokkot nem számolva mostanra ötéves mélypontjára süllyedt. A Portfolio szerint éves átlagban is két számjegyű visszaesésre lehet számítani.