Karsai Dániel: „Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem, és szembesültem a rideg valóságommal”

jog
2023 november 28., 14:09

„Álmomban békésen eltávoztam, mosollyal az arcomon. Aztán felkeltem és szembesültem a rideg valóságommal”,kezdte kedden Strasbourgban Karsai Dániel alkotmányjogász, aki az Emberi Jogok Európai Bíróságán szólal fel azért, hogy maga dönthessen az élete végéről. A gyorsított eljárás során szakértőket is meghallgatnak, döntés pedig akár már a jövő év elején születhet. Ha az ügyvéd nyer, a magyar kormánynak változtatnia kell a hatályos jogszabályokon és engedélyeznie kell az aktív életvégi döntést, amire egyelőre nem mutat túl nagy hajlandóságot.

Cikkünk frissül.

link Forrás

A jogászt Stánicz Péter képviseli Strasbourgban. Magyarországon akár öt évre is börtönbe kerülhet, aki segít az aktív életvégi döntés végrehajtásában - ez az asszisztált öngyilkosság. A passzív életvégi döntés, azaz az életmentő, fenntartó kezelések visszautasítása ugyan 1997 óta elvileg legális nálunk, de a bürokrácián nagyon keveseknek sikerült eddig átverekedniük magukat. Nem beszélve azokról - ilyen Karsai esete is -, akik nem kapnak kezelést, tehát nincs mit visszautasítaniuk.

Hogyan gondolkodik az életvégi döntésekről az orvostudomány, a jog, a zsidó-keresztény kultúrkör és a kérelmezők családtagjai? Végrehajtott eseteken és felmerülő kérdéseken keresztül vesszük sorra, miért ilyen bonyolult a kérdés, és hogyan változik a szabályozás Európa-szerte. A Karsaival készült interjúnk pedig itt olvasható.

Keddi felszólalásában az alkotmányjogász azzal érvelt, hogy a hatályos magyar szabályozás diszkriminatív és ellentétes a nemzetközi jogfejlődéssel: öt ország már teljesen, több másik pedig részlegesen engedélyezte az eutanáziát.

„Én azon az ajtón kopogtatok, amin egyedül nem vagyok képes belépni. Kérem a bíróságot, segítsen nekem ebben”,mondta. Az ALS nevű gyógyíthatatlan betegségben szenvedő alkotmányjogász célja, hogy a kormány változtasson az aktív eutanáziát tiltó és büntető jogszabályokon, mert az sérti az önrendelkezés szabadságát, és méltatlan szenvedésre ítéli a gyógyíthatatlan betegeket. A kormány képviselője a bíróságon azt mondta, szerintük nem sért emberi jogokat az életvégi döntés tilalma.

(via ECHR) Címlapon: Karsai Dániel sajtótájékoztatót tart Budapesten, 2023. október 25-én. Németh Dániel/ 444