Közös fővárosi ellenzéki listát állítana a DK a fővárosi önkormányzati választáson

POLITIKA
2023 november 28., 13:11
Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselője a parlamentben 2023 november 6-án
photo_camera Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció képviselője a parlamentben 2023 november 6-án Fotó: Németh Dániel/444

Még fideszes mércével is meredek színházi előadás zajlott kedden a parlamentben, ahol Kocsis Máté csütörtökre egy rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte, mégpedig az Állami Számvevőszék 2022-es beszámolójának elfogadása miatt.

Aztán nem sokkal később kiderült, hogy jut aznap idő megtárgyalni mellékesen a Mi Hazánk egyik javaslatát is - az önkormányzati választás lebonyolításáról.

A kormánnyal gyakran egy irányba evező radikálisok, egész pontosan Szabadi István képviselő, múlt héten nyújtottak be egy törvényjavaslatot az önkormányzati választás szabályainak módosításáról. A módosító visszaállítaná a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának rendszerét, amit 2014-ben épp a kormánypárti többség alakított át.

A jelenlegi szabályok szerint a főpolgármester és a polgármesterek és a kompenzációs listákon szereplő jelöltek adják a közgyűlést. A Mi Hazánk módosítója alapján viszont ismét listás rendszerben választanák meg a budapestiek a várost vezető testületet. A tervezetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Mindenesetre a DK gyorsan lecsapott az új helyzetre: Kálmán Olga, a párt képviselője máris közleményt küldött körbe a sajtónak arról, hogy a megváltozott helyzetre való tekintettel közös ellenzéki listát javasolnak. Azt írta többek között, hogy

„egyértelművé vált, hogy valójában nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja megváltoztatni a budapesti választást, hiszen a Fidesz ellenzéki javaslatot egyébként soha nem vesz napirendre. A Mi Hazánk csak a szokásos Fidesz-stróman szerepet játszotta el ebben.”

A jelen helyzetben így a DK szerint nincs más megoldás, mint a közös lista, mert csak így lehetséges közös főpolgármester-jelöltet állítani,

„a Demokratikus Koalíció ezért kezdeményezi, hogy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán induljanak a budapesti önkormányzati választáson.”