Varga Mihály megígérte, hogy a kormány nem nyúl hozzá az állampapírok visszaváltási feltételeihez

gazdaság
2023 november 28., 11:39

„Az állampapírok kondícióján nem kívánunk változtatni. Az 1000 éves magyar állam garanciái állnak ezek mögött” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a parlamentben a költségvetési bizottságban zajló meghallgatásán a Portfolio tudósítása szerint.

A minisztert Jámbor András kérdezte a témában. Vélhetően a Telex cikke nyomán merült fel a kérdés. A lap ugyanis észrevette, hogy a Magyar Államkincstár (MÁK) az állampapír-tulajdonosok körében, azok Webkincstár-fiókjának felületén közzétett egy kérdőívet, amelyben egy furcsa kérdés is szerepel: „Saját bevallása szerint ismeri az állampapírok visszaváltásával (lejárat előtti eladhatóságával) kapcsolatos szabályokat?” Mindez azért fontos, mert most egy egyszázalékos díj fejében bármikor vissza lehet váltani a Prémium Magyar Állampapírokat, ám ennek a díjnak a mértékét az állampapír kibocsátója bármikor megváltoztathatja. A miniszter így tisztázta, hogy nincs ilyen terv.

Varga Mihály
photo_camera Varga Mihály Fotó: Németh Dániel/444

Varga szerint vannak olyan szereplők ezen a piacon, akik az állampapír vonzereje ellen beszélnek. Kiemelte, hogy nehéz versenyezni azzal a befektetéssel, amilyen az állampapír, amelynek a nyeresége adómentes, a számlavezetése és vásárlása díjmentes és az állam garanciája áll mögötte. Jámbor András ellenzéki képviselőnek azt javasolta, hogy bátran vásároljon a jövőben is magyar állampapírt, mert megéri.