Négy év letöltendő börtönt kapott Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat volt elnöke

belföld
2023 november 29., 12:12

Négy év börtönre, közügyektől eltiltásra és pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon Agócs Jánost, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) volt elnökét – írja a tárgyalásról tudósító hvg.hu. Agócs beismerte, hogy 30 millió forintért árulta a saját elnöki tisztségét. Most két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében kell felelnie. Az ügyész és a védő is fellebbeztek az ítélet ellen, így az nem jogerős. Az egykori ORÖ elnök az utolsó szó jogán az ítélethirdetés előtt azt mondta:

„Sajnálom ezt az egészet, nem voltam tisztában vele, nem tudtam, hogy ilyen súlyos dolgokat fogok elkövetni, megbántam."

Agócs János
photo_camera Agócs János Fotó: Mátrai Dávid / ORÖ

Az ítélet szerint Agócs tavaly tavasszal elhatározta, hogy pozícióját még a ciklus lejárta előtti lemondással pénzzé teszi, és átjátssza annak a képviselőtársának, aki hajlandó eleget fizetni érte. Szeptemberben bilincsben vitték el a rendőrök, miután tetten érték egy kecskeméti csárdánál - erről azt írtuk akkor, hogy kitalálni se lehetne olyan jelenetet, ami ennél plasztikusabban fejezi ki a kilencvenes években megalkotott kisebbségi önkormányzati rendszer lehangoló valóságát.