Izrael és a Hamász megállapodott a tűzszünet meghosszabbításáról

háború
2023 november 30., 06:38

A négynapos tűzszünet az izraeli hadsereg és a Hamász között egy héttel ezelőtt, pénteken kezdődött, majd azt két nappal meghosszabbították, most pedig az utolsó pillanatban állapodtak meg további egy napról, hogy folytathassák a Gázában tartott túszok palesztin foglyokra való cseréjét – írja a Reuters.

Az egyezség értelmében a tűzszünet ideje alatt a palesztin terrorszervezet átad ötven izraeli és külföldi nőt és gyereket, akiket még az október hetedikei támadásban raboltak el; Izrael pedig minden egyes túszért cserébe három bebörtönzött palesztint enged el. Ennek köszönhetően szabadult három magyar állampolgár is: a 8 éves Ella és a 15 éves Defna, valamint a 18 éves Noga Weiss. A tűzszünet lehetővé tette azt is, hogy humanitárius segélyek jussnak el Gázába.

Miközben sikerült megállapodni a tűzszünet folytatásáról, Jeruzsálemben heten megsérültek egy lövöldözésben. Az izraeli hatóságok szerint többen sérültek meg egy buszmegállóban történt lövöldözésben, két lövöldözőt pedig „semlegesítettek”. Az egyelőre nem világos, hogy ki áll a támadás mögött. A BBC azt írja a lövöldözésben meghalt egy 24 éves nő, nyolc embert pedig kórházba szállítottak.