Toroczkai és a Mi Hazánk az országgyűlési választásról is „elindítana valamit”

POLITIKA
2023 november 30., 08:06

„Mi rendszeresen együtt szavazunk a balliberális pártokkal” akkor, amikor elutasítják a fideszes korrupciós törekvéseket – reagált Torockai László a Mi Hazánk Mozgalom elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arra a felvetésre, hogy a Mi Hazánk által benyújtott törvényjavaslat, ami visszaállítaná a listás választási rendszert Budapesten, kifejezetten a Fidesz kérésére történt. Ezért ehhez hozzátette azt is, hogy nem akarnak „a balliberális összefogás részévé válni”.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke
photo_camera Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke Fotó: Bankó Gábor/444

„Egy biztos, hogy Karácsony Gergely és a mögötte álló 0,5 százalékos párt, a Párbeszéd, amely uralja jelenleg a fővárost, az egy rendkívül igazságtalan választási szabálynak, rendszernek” a következménye, amit 2014-ben a Fidesz változtatott meg, szerinte „antidemokratikus módon” – mondta Toroczkai, és azzal folytatta, hogy a Mi Hazánk ezt változtatná meg, és visszaállítaná az eredeti állapotot Budapesten.

Ezután mondta azt, hogy ezzel párhuzamosan az országgyűlési választásokkal kapcsolatban is szeretnének „elindítani valamit”. Ahogy már írtuk, a Fidesz annyira fontosnak tartotta a Mi Hazánk javaslatait, amikkel átírnák a jövő júniusi választás szabályait, hogy csütörtökre egy rendkívüli ülést is összehoztak. Az egyik ilyen javaslat lényege, hogy visszaállítaná a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának korábbi rendszerét, amit éppen a Fidesz változtatott meg 2014-ben, mert akkor így jött ki jobban neki. Előtte tisztán listás szavazáson állt össze, hogy kik alkotják a Fővárosi Közgyűlést, viszont azóta az a rendszer, hogy a közgyűlés tagja a főpolgármester, a 23 polgármester, a maradék 9 helyre pedig a nem győztes polgármesterekre adott töredékszavazatok alapján kompenzációs listákról lehetett bekerülni. csakhogy ez a rendszer a Fidesznek már nem fekszik annyira, jobban járna egy tisztán pártlistással, hiszen a legerősebb párt Budapesten is, bár többsége nincs.