Határozatban tiltakozik a Fővárosi Közgyűlés a választási rendszer várható átírása ellen

POLITIKA
2023 november 29., 14:09

A Fidesz annyira fontosnak tartotta a Mi Hazánk javaslatait, amikkel átírnák a jövő júniusi választás szabályait, hogy csütörtökre egy rendkívüli ülést is összehoztak. Az egyik ilyen javaslat lényege, hogy visszaállítaná a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának korábbi rendszerét, amit éppen a Fidesz változtatott meg 2014-ben, mert akkor így jött ki jobban neki. Előtte tisztán listás szavazáson állt össze, hogy kik alkotják a Fővárosi Közgyűlést, viszont azóta az a rendszer, hogy a közgyűlés tagja a főpolgármester, a 23 polgármester, a maradék 9 helyre pedig a nem győztes polgármesterekre adott töredékszavazatok alapján kompenzációs listákról lehetett bekerülni. csakhogy ez a rendszer a Fidesznek már nem fekszik annyira, jobban járna egy tisztán pártlistással, hiszen a legerősebb párt Budapesten is, bár többsége nincs.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán elfogadott egy határozati javaslatot, amivel kimondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy pár hónappal a szavazás előtt átalakítsák a választási rendszert. A dokumentumban emlékeztettek arra, hogy az Európa Tanács Velencei Bizottságának következetes gyakorlata szerint az általános választások időpontját megelőző egy évben a választási rendszert nem szabad módosítani, ezért a közgyűlés nem ért egyet azzal, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását megelőzően az önkormányzati választási rendszer bármilyen átalakítására sor kerüljön.

A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án.
photo_camera A Fővárosi Közgyűlés ülése a Városházán 2022. szeptember 28-án. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A testület szerdai ülésén Karácsony Gergely főpolgármester az első napirendi pontként tárgyalt személyi döntésekről szóló előterjesztéshez benyújtott módosító javaslatát a képviselők 18 igennel, hat tartózkodás mellett fogadták el. A Fidesz-KDNP képviselői közül hárman nem szavaztak, hatan tartózkodtak.

Karácsony Gergely a szavazásról azt írta: „A szavazás jó alkalom volt, hogy kiugorjon a nyúl – a nindzsa? – a bokorból. A Fővárosi Közgyűlés többsége úgy döntött, nem támogatja a választási szabályok módosítását. A fideszesek nem mertek szavazni. A gyávaság és sunnyogás mellett immár az is biztos: amennyiben a parlamentben a Fidesz megszavazná a választási szabályok átírását, az ellentétes lesz a Fővárosi Közgyűlés akaratával.”

A DK kedden már le is csapott a lehetőségre, és közös fővárosi ellenzéki lista felállítását javasolták, miközben a Momentummal zajló tárgyalások nem állnak valami fényesen.