A makói Continental gyár szerint nem a külföldi vendégmunkások miatt kezdtek elbocsátásokba

gazdaság
2023 december 01., 07:46

Hétfőn jelent meg a hír, hogy leépítések lesznek a német érdekeltségű Continental makói gyáregységében, a nagyjából 1800 főt foglalkoztató ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél. A Népszavának nyilatkozó szakszervezeti vezető, Hajdú Roland egyebek mellett arról beszélt, hogy a gyárvezetés nem tájékoztatta őket sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről, csak „a gyári faliújságokra kitett tájékoztatóból értesülhettek a dolgozók, hogy elbocsátások lesznek”. Hajdú azt is mondta, hogy tudomása szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, jellemzően olyanoktól, akik több mint húsz éve a vállalatnál vannak.

A cégvezetés a cikk megjelenése után közleményben cáfolta az érdek-képviseleti vezető több kijelentését, azokat rosszindulatú, szándékosan valótlan állításoknak nevezve, és kilátásba helyezve, hogy jogi lépéseket tesznek „a szakszervezettel, jelen esetben Hajdu Roland titkárral szemben”.

Azt írták, hogy a leépítésről szóló általános tájékoztatást „a megszokott digitális és személyes belső kommunikációs csatornáinkon tettük közzé, melyeknek valóban részei lehetnek bizonyos fizikai munkát végző csapatainknál a gyártócsarnokokban elhelyezett faliújságok, de semmiképpen sem csak erre a csatornára korlátozódott a tájékoztatás”. Emellett értesítették a döntésről az üzemi tanácsot, aminek Hajdú is tagja, bár ő a cégvezetés szerint az üléseken „szándékosan nem képviselteti magát, ezzel saját döntéseként kizárva a szakszervezetet a hivatalos tájékoztatási láncból.”

A cég szerint az sem igaz, hogy nem közölték, miért van szükség leépítésre: korábban a növekvő megrendelésszám miatt több mint 500 fővel bővült a gyár létszáma, most viszont „a piac romlásának és az elmaradó megrendeléseknek köszönhetően olyan lépéseket kell megtennünk, amelyek biztosítják fenntartható üzleti működésünket”. Emellett a „létszámváltozásban személyesen érintett”, vagyis kirúgásra kijelölt dolgozókat a vállalat hr-esei „személyesen tájékoztatják.

Hogy kiket rúgnak ki, annak kiválasztása a cég szerint „teljesítmény, nem pedig nemzetiségi alapon történik”, és a létszámváltozásban érintett területen „sem jelenleg, sem a közeljövőben nincs tervben toborzási folyamat, így nem igazak a spekulációk a külföldi munkatársak felvételével kapcsolatban.” A közleményben arról is írnak, hogy a törvényi előírásoknál magasabb összegű végkielégítést adnak „a távozó munkatársainknak”. A cég szerint főleg kölcsönzött munkavállalókat küldenek el, szó sincs arról, hogy a távozni kényszerülő alkalmazottak többsége évtizedek óta ott dolgozna.