Az osztrák kormány megüzente Lázárnak: nem eladó a GYSEV-tulajdonrészük

POLITIKA
2023 december 01., 19:52

Bírósághoz fordult Ausztria a hét elején, miután Lázár János indoklás nélkül kirúgta Hana Dellemannt, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. osztrák vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét. A bécsi kormány környezetvédelmi, közlekedési, innovációs és technológiai minisztere az RTL Híradójának elmondta: az év elején tapasztalták először, hogy egyre nehezebb a közös döntéshozatal, az osztrák vezető menesztése ennek egyik példája.

„Természetesen ezt nem fogadhatjuk el, mivel ez ellentétes a régóta fennálló szerződéses megállapodásunkkal, ezért is kell most bírósághoz fordulnunk. Arra kértük a magyar bíróságokat, hogy változtassák meg ezeket a döntéseket”

- jelentette Leonore Gewessler. Hozzátette: ahogy ők sosem szóltak bele a magyar fél döntéseibe, úgy Magyarországnak sem volna szabad. Hangsúlyozta:

„Hana Delleman elbocsátása fenyegetést jelent a cég jövőjének fenntarthatóságára nézve Ausztriában és Magyarországon. Azért kellett lépnünk, hogy megakadályozzuk a további károkat.”

A GYSEV-nek három tulajdonosa van:

  • 65,5 százalék a magyar államé,
  • 28,3 százalék Ausztriáé,
  • és 6,3 százalék a Strabag építőipari vállalaté.

Lázár János nemrég felvetette: kivásárolná a Strabag részesédését, sőt, akár az osztrák államét is. Az ötletet élből visszautasította Bécs, Gewessler szerint semmi sem indokolja, hogy Ausztria eladja a részvényeit.

„Engem nem a pénz érdekel, hanem a jól működő vasúti szolgáltatás. Az én szememben a vasút többről szól, mint a nyereségről. A kérdés, ami az asztalon van, és amire fókuszálunk az a bírósági ügy, amit beadtunk. Hogy visszavonjuk a döntéseket, amit Lázár János egymaga hozott meg”

- mondta az osztrák miniszter.