Tehervonatot robbantottak az ukránok az egyik legfontosabb orosz vasútvonalon, sok ezer kilométerre saját határaiktól

külföld
2023 december 01., 16:52

Két napon belül a második vonatot robbantotta fel az oroszországi Bajkál–Amur vasútvonalon az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU), állítja a Kyiv Post. Az értesülést jó néhány ukrán nyelvű lap is publikálta, névtelen titkosszolgálati és katonai forrásokra hivatkozva.

Ezek közlései szerint gondosan megtervezett akcióról volt szó pénteken, amikor az egy nappal korábban a Szeveromujszkij alagútban végrehajtott támadás okozta káoszt kihasználva a lényegében kerülőútként használt másik vonalon is robbantottak.

link Forrás

Az alagútban okozott károk miatt kezdték ezt használni az oroszok, ami az „Ördög Hídja” viadukton halad át. „Pontosan erre számított az SZBU: amikor a vonat áthaladt a 35 méter magas hídon, akkor robbantak az abba ágyazott robbanószerkezetek” – mondta a lap informátora.

Az orosz közösségi médiában terjedő felvételek szerint négy üzemanyagot szállító tartálkocsi megsemmisült, további kettő megrongálódott.

„Az orosz különleges szolgálatoknak hozzá kell szokniuk, hogy a mi embereink mindenhol ott vannak, még a távoli Burjátföldön is” – idézte a Kyiv Post a forrását.Csütörtökön is tehervonatot céloztak az ukránok, azt a műveletet is a Bajkál–Amur fővonalon, mélyen Oroszország belsejében, a Mongóliától északra található Szeveromujszkij alagútban hajtották végre.

Az ukránok a háború kezdete óta többször támadták az orosz infrastruktúrát, de ilyen távol a frontvonaltól és a saját határaiktól még nem szerveztek akciót.